Teknoloji aldı başını gidiyor. Üretilen telefonlar piyasaya sürülmeden yenisi üretiliyor. Benim dikkatimi çeken Türkiye’deki teknoloji merakıdır. Nereden geliyor bu merak anlayamadım. İnsanlarımız teknolojiden bir adım önde gidiyor. Sürekli telefonlarını değiştiriyor. En ilginç tarafı elimizdeki telefonlara değerler yüklenmeye başlandı. Eğer son çıkan telefona sahipseniz, herhalde çok değerlisinizdir. Kurdukları ticari tuzağa bizi nasıl düşürüyorlar? Bilmem farkında mısınız?
İnsanların ellerinde milyarlık telefonlar var ama hala hallerinden yakınıyorlar. Burada bir tezat yok mu sizce? Nasıl da büyük bir teknoloji piyasası oluşturdular, şaşırmamak elde değil. Hazır müşterileri de biziz maalesef. Bu teknolojiyi biz üretseydik belki de beni bu kadar rahatsız etmezdi. Tahmin ediyorum herkesin evinde üç beş tane fazladan telefon vardır. Çünkü bu piyasa sürekli yenilendiği için geri dönüşümü olmuyor. Hep zarar, hep zarar. Küçücük çocukların ellerinde bile son model telefonlar var. Gereksiz yere ortaya çıkan bu tüketim çılgınlığını anlamakta zorluk çekiyorum. Tabii sadece telefonlarda değil tüm teknolojik ürünlerde aynı sistem işliyor. Çok anlamsız şeylerle meşgul oluyoruz, benim anlatmak istediğim budur. Biz başkalarının kurdukları tuzaklara bu kadar kolay düşmemeliyiz. Bu tamamen ticari bir tuzaktır. Şimdi biraz da sosyal medyadan bahsetmek istiyorum.
Sosyal medya bir anda en önemli gereksinimlerimizden biri oldu. Kısa sürede bu sisteme de alıştık ve bağımlı hale geldik. Aslında çok kullanışlı ve faydalı yanları da var. Sizce sosyal medya ne işe yarar? Hiç düşündünüz mü? Benim gördüğüm kadarıyla iyi bir propaganda aracı olarak kullanılıyor. Kara haber tez duyuluyor. Hemen ortalık ayağa kalkıyor. Ayrıca iyi de fotoğraf paylaşılıyor. Arkadaşlarımın yedikleri yemekleri, meyveleri ve pastaları görünce gerçekten seviniyorum. Allah ağızlarının tadını arttırsın. Tam bir terapistlik ve sırdaşlık özelliği de var sanırım. Oysa insanlarımız ne yoğun duygulara sahiplermiş de söyleyemiyorlarmış. Ama sosyal medya onları konuşturuyor. Aşkını itiraf edenlerden, hayata isyan edenlere; arkadaşlarına kızanlardan, günah çıkartanlara kadar hepsine rastlamak mümkün. Hem doğum günleri de pek bir önem kazandı. Eskiden unutuluyordu ama artık unutulmuyor, bu da önemli bir gelişmedir. Faydalarını çoğaltabiliriz ama benim genel olarak gördüklerim bunlar.
Sosyal medyayı kuranlar ne amaçla kurmuşlar bir de ona bakalım. Onlar sosyal medyayı resmi olmayan eğitim yollarından bir tanesi olarak tanımlıyorlar. O zaman bizimde ne öğrendiğimizi sorgulamamız gerekir. Faydalı yönlerini daha fazla kullanırsak, daha iyi olur diye düşünüyorum. Kimse üstüne alınmasın, bu yazıyı birilerini eleştirmek için yazmadım. Sosyal medyanın nasıl kullanılacağını kimse benden öğrenecek değil. Tabii ki sosyal medya eğlence aracı olarak da kullanılacak. Benim dikkat çekmek istediğim nokta; hayatımızda çok büyük bir yer edinen sosyal medyayı daha faydalı bir hale getirmektir. Başında çok fazla zaman harcadığımız bu sistemden bir kazanımımız olmalı değil mi?