Dünyaya geldiğimiz andan itibaren öğrenmekte güçlük çektiğimiz bir kavramdır ''sabretmek''.İnsan herşeyi anlayabilir,öğrenebilir; fakat sabrı öğrenmesi için yaşaması lazımdır. Herkes birşeylere sabrettiğini düşünür, aslında sabır kayıtsız şartsız hiçbirşey yapmadan durabilmektir. başına ne gelirse gelsin isyan etmemek, hatta isyanı bile düşünmemektir.kuran-ı kerimin şu iki ayeti bize sabrı öğretmede çok şey içerir '' Demek ki,zorlukla beraber kolaylık var. Evet o zaorlukla beraber bir kolaylık var'' (inşirah suresi 5-6). Çektiğiniz sıkıntı ve zorluk ne olursa olsun onunla birlikte bir kolaylığında olduğunu söylüyor bizlere mukaddes kitap. Her derdin dermanı vardır önemli olan bizim onu aramaya istidatımız ve güçümüz olsun. Ancak sabreden insanlar sarp yamaçların ardındaki çiçek bahçelerini görebilir. Diğerleri sadece yolda takılanlardır.
Sabretmek bazen beklemektir aynı zamanda. Bir anne 9 ay sabırla doğacak bebeğini bekler. Sonra ağrıların ve sancıların doruk noktasında, kucağına aldığı nur topu gibi bir bebek unutturur herşeyi. Bir baba sabırla çalışır ve ayın sonunda maaşını almayı bekler. Bir diğer taraftan sabretmek, bazen arzu ettiğin şeyi her düşündüğünde gözlerinin önünde tüllenmesidir. Bunu da en iyi gurbetçiler bilir. Sılayı her düşündüklerinde havası, suyu, ekmeği gelir akıllarına. Onlar da buna sabrederler.
Sabrın birçok çeşidi vardır. Çünkü Allah (c.c.) herkesin imtihanını farklı kılmıştır. Kimi hastalıklara sabreder, kimi bela ve musibetlere, kimisi de başka başka şeylere... Kime sorsanız mutlaka sabrettiği birşey vardır, fakat ben bu sabırlarında üstünde bir sabrın olduğunu düşünüyorum, oda insanın kendine sabretmesidir. Özellikle gençlik çağındaki insanların nefsani arzu ve istekleri diğer yaşlara nisbeten daha baskın olduğu için gençlerin sabır mevzusuna daha derinden dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü mesele sadece harama girme, günaha batma olmayabilir. Bununda ötesinde Rabbin rızasını kaybetmek vardır. Sabret, tevekkül et... eneden sıyrıl, hüveyle bütünleş. Kalbini ve nefsini yaradanın ellerine bırak. O değil mi? Seni yaratan,seni senden iyi bilen.
Son olarak sözlerimi şununla tamamlamak istiyorum. Sabır öyle büyük bir erdemdir ki; hem insanın günahlarını dökmesi için bir vesile, hemde veliler makamına ulaşması için bir vasıtadır. Rabbim kuran-ı kerimde ne güzel buyurmuş ''Allah sabredenlerle beraberdir.'' (Bakara 153). Hayat çizgimiz bu olsun kulluk adına. Bizde yunus emre gibi
Gelse celalinden cefa
diyerek; ondan (c.c.) gelen herşeye razı olalım...