Çocukların küfür etmesinin psikolojik temeli iyi anlaşılmadığında, bu sorun çocuk ve çevresi açısından sürekli kar topu gibi büyüyen bir problemler örüntüsünü peşinde getirecektir.
Çocukların küfür etmesinin altında yatan sebepler yaşlarına göre değerlendirilmelidir, aksi halde ailenin veya çevrenin çocuğa yaklaşımı sağlıklı olmaz. Bu durum –iyi niyetli olsa dahi- problemin büyümesine veya yön değiştirmesine sebep olabilir.
Çocuğunuz ergenlik çağında, lise yaş grubundaysa, küfür etme sebebi daha alt yaş grubuna söyleyeceğimiz nedenleri de kapsayacak biçimde olacaktır. Bu çağda ki çocukların küfür etmesinin ekseriyetle temel sebebi, çocuğun olaylara karşı direnişinin zayıf olmasından kaynaklanır. Sorun çözme yetisinin tam gelişmediği anlamına gelir. Bu durum ruhsal olarak –ergenliğin getirdiği gelişimsel durumunda katkısıyla- problem oluşturur. Küfür aşırı ve sürekliyse, bir uzmandan destek alınması, ailenin çocuğa yaklaşımı açısından önemli olacaktır. Bu tür problemler, aile desteği ile rahatlıkla aşılabilir.
Eğer küfür eden çocuk okul öncesi çağdaysa (7 yaş altı) çocuğun küfür etme sebebinin neden kaynaklandığını iyi anlamak gerekir. Ayrıca bu küfürlerin, manası bilinerek ve bu bilinçle edilmediği bilinmelidir. Ancak çocuğun bu küfürle, küfür ettiği kişiye ‘olumsuz durum’ mesajı göndermek istediği bilinmelidir.
Bu yaşlarda ki çocuklar için genellikle küfür; öfkesini dile getirme mesajı olarak kullanılır. Bu durumda neden öfke kustuğu, ve yapıcı bir tutum içerisinde olmadığının aile tarafından gözlemlenmesi gerekir. Özellikle baba başta olmak üzere aile ve çevrenin kızgınlık ifadesi olarak argo kelimeler kullanıp kullanmadığı önemlidir. Çünkü bunun temel nedeni çevrede ki kişilerin kızgınlık ifadesi olarak argo kelime kullanmasıdır. Bu durumda büyüklerin davranışlarını gözden geçirmesi gerekir.
Eğer küfür sık ve sürekli bir biçimde çevresinin dikkatli davranışlarına rağmen devam ediyorsa, çocukla ilgili uzman desteği alınması gerekebilir. Ancak bu çağda ki küfür etme problemi ekseriyetle şu şekilde çözülür; anne-baba küfür etmesi durumunda üzüldüğünü sözlü ve fiili olarak çocuğa göstermelidir. Merhamet duygusu ile çocuk yanlış yaptığını fark ederek davranışlarını düzeltecektir. Bu girişimin yanında çocuğun annesi babası oğlum/kızım gibi ifadeleri kullanarak hitap etmeli, anne-baba dışında ki kişiler ise ismiyle hitap ederek çocuğa yaklaşmalıdır. Anne-baba çocuğa kırıldığını ifade ederken yanında ve fiziksel olarak çocuğa dokunarak kırıldığını ifade etmesi daha etkili olacaktır.
Okul çağında ki çocuklarda ise küfür etmenin temel sebebi akranlarını veya çevrede ki bireyleri taklitten kaynaklanmaktadır. Çocuğun bu yeni öğrenimleri kullanmak istemesi, bazen doğaldır. Bu durumda çocuğun küfür etmesi durumunda yine aynı tavırla davranışının üzücü ve kırıcı olduğu anlatılmalıdır. Bunun yanı sıra, tüm bu yaklaşımlardan sonra, çocuğa gerçekte küfür edecek yapıda birisi olmadı mesajı verilerek, bir anlık sinirden veya kızgınlıktan dolayı küfür etmiş olabileceği ifade edilmelidir. Bu durum kendi yanlış davranışını gereksiz savunmaya kalkıp, davranışı benimsemesini engelleyecektir.
Not: Bundan sonra ki yazılarımda sizlerden gelecek sorular üzerine yazılar yazacağım. Bu nedenle sorularınızı buradan paylaşmanızı bekliyorum...
Çocuğunuz küfür mü ediyor?
Misafir Yazar
Yorumlar