Kimdir Turan Yalçın size göre?
Turan Yalçın: Efendim 1967 yılında Tokat’ın Pazar ilçesinde sıradan bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Okulda başarılı olan, ele avuca sığmaz bir çocuk iken, 12 yaşında hastalık sonucu işitme gücünü kaybeden, ailesinde sülalesinde Üniversite okuyan kimse yok iken, lise 1 de iki sene sınıfta kalmış bir engelli insan olarak hayatına devam edip giderken” ben Üniversite okuyacağım” diye tutturan, çevredekilerin “ bu kafayı yemiş” diye bakarken o buna inat zamanla iki Üniversite diploması almış bir insandır.
Recep Yazıcıoğlu’nun sizin hayatınızdaki yeri neydi?
Turan Yalçın: Hayatımda kimse isim yapan yazar olacağıma inanmazken, Recep Yazıcıoğlu’nun buna inanması ve bana armağan ettiği kitapları “Yarının büyük gazetecisine, yazarına “ diye imzalaması benim kalbimi fethetti işte. Babam ve Annem dahi inanmazken O’nun inanması gerçek manada O’nun ileri görüşlülüğünü göstermiyor mu sizce?
O’nu kitap yapma düşünceniz nereden çıktı ortaya?
Turan Yalçın: Recep Yazıcıoğlu Tokat’ta Vali olarak ilk atandığında Tokat’ta tek günlük gazete yayınlanıyordu. Ben Lise okuyordum ve bu Sesimiz adlı gazetede sesimi duyurmaya çalışıyordum, her gün köşe yazısı yazıyordum. Bu gazetenin öteki yazarı 3 Üniversite tamamlamış Osman Özsoy’du. Vali beyi yazılarımla ve şiirlerimle her zaman destekledim. O’nun hakkında yazdığım bir yazının 2009 yılında Genç Gelişim Dergisinde yayınlanması üzerine Adem Özbay, bu yazının kitap olmasını istemişti. Ortaya bunun üzerine 2010 yılında yayınlanan “ Hizmetkar Lider Recep Yazıcıoğlu” kitabımız çıkmıştı. Bu kitap aradan geçen 3 yılda tükenmesi ve yeni talep olması üzerine daha geliştirerek “ Recep Yazıcıoğlu’nun liderlik sırları “ adı ile 2013 yılı Eylül ayında Recep Yazıcıoğlu’nun ölümünün 10. yılında yeniden yayınlanması anlamlı olmalı.
Bu Kitabı ilgi çeken başka hangi özellik var?
Turan Yalçın: 2010 yılında yayınladığımız “ Hizmetkar Lider Recep Yazıcıoğlu” kitabımıza zamanın Tokat Valisi Şerif Yılmaz önsöz yazmıştı. Yeni yayınlanan bu kitaba da Şu an tokat Valisi olan Mustafa Taşkesen Bey önsöz yazdı. Ayrıca Recep Yazıcıoğlu’nun kardeşi eski devlet bakanımız ve Diyanet İşleri Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu’nun önsöz yazması, pek çok sevdiğim dostumun ve büyüğümüzün “Recep Yazıcıoğlu için ne dediler” bölümüne görüş yazması beni mutlu etti.
Bu kitaba kimler ilgi gösterdi?
Turan Yalçın: Bu kitabı ilk çıktığı zaman tanıdığım valilere ve kaymakamlara vermiştim. Ama ne yazık ki, bu kitabın daha geniş kitlelere ulaşması için hiçbir vali ve kaymakamdan destek bulamadım. Dilerim ki yeni yayınlanan hali ile “ Recep Yazıcıoğlu’nun liderlik sırları ”kitabımızı kaymakamlar valiler, daha geniş kitlelere ulaşması için girişimlerde bulunurlar.
Kitabımızı Recep Yazıcıoğlu’nu örnek alan pek çok Üniversite öğrencisi okuyarak tezlerinde, ödevlerinde kaynak olarak kullandılar. Hatta görme engelli gençlerimiz bile bu kitabı talep ettiler. Bu da duygulanmamıza sebep oldu.
Bu kitabın ana teması nedir?
Turan Yalçın: Kitabın ana teması 10 maddede liderlik nedir, sorusunun Recep Yazıcıoğlu’nun uygulamaları ve yaşamında ne anlama geldiği ve nasıl uyguladığını, az zamanda çok işin daha az maliyetle nasıl yapılabileceğini gençlere kısa ve pratik olarak anlatmaktır.
Yani Kamu Yönetimi ve İşletme yönetimi öğrencileri ve kaymakamlara rehber bir kitap olabilir öyle mi?
Turan Yalçın: Tabii ki kitabımızı ciddi olarak okuyanlar bunu görebilir. 1987 yıllarında 1988 yıllarında Tokat’ta valinin uygulamaları ile bugünkü uygulamaları karşılaştırarak farkı görebilir.
Bu farklar nelerdir?
Turan Yalçın: Vali Bey gençlerimizi içki sigara uyuşturucudan uzaklaştırarak spora yönlendirelim derdi. Bugün uygulananları aslında o 25 sene önce Tokat’ta uygulamıştı. Yani vali aramızdan ayrılalı 10 sene olsa da bugün O’nun uygulamaları örnek alınıyor. Okumaya önem verilmesi, Üniversiteler açılması, daha birçok örnek ile Valinin 25 yıl önce bugün ki uygulamaları bir vali olarak Tokat’ta hayata geçirdiğini görebilirler.
Halkımızın ve yöneticilerimizin, bu kitaba nasıl destek olmasını istersiniz?
Turan Yalçın: Derneklerimiz bu kitabı satın alarak iyi yönetici olmak isteyen lise ve Üniversite öğrencilerine armağan edebilirler. Vali ve kaymakamlarımız bu kitabı satın alarak okulların kütüphanesine hediye edebilirler. Kendilerini ziyarete gelen veya ziyaret ettikleri yöneticilere bu kitabı hediye ederek onların Recep Yazıcıoğlu’nu tanımasını sağlayabilirler. Kitap çıkmadan bazı İstanbul’daki Tokatlılar Derneklerinin bunu yapmak istediğini belirtmesi beni mutlu etti. Mesela İstanbul’daki Pazarlılar Derneğinin kitabı Pazarlı gençler ile buluşturmak istemesi güzel bir girişim bence…
Son olarak başka nelere anlatacaksınız?
Turan Yalçın: ali Recep Yazıcıoğlu’nu özellikle Valilik yaptığı Aydın, Erzincan ve Denizli’de, Tokat’ta liselerde gençlere ve Üniversitede genç yönetici adaylarına anlatmak istedim. İmkânı olanların da kitabı lise ve Üniversite kitaplıklarına kazandırmak için çaba harcamasınız beklerim. Özellikle Valilerimiz ve Kaymakamlarımızdan bu çabaları bekleyeceğim. Recep Yazıcıoğlu’nu genç nesillere anlatmak bizim için insanlık borcudur bence. Bu kitabı yayınlayan Az Yayınları ve Adem Özbay’a teşekkür ederim.
Yorumlar