Sade vatandaş seçimlere kadar sosyal medyada neler yapabilir?

İnsanlar bazen yapabileceklerini öngörürken kapasitelerini küçümseyip "aman canım benden n'olacak" diyebiliyor. Oysa istatistik bilimi bize şunu defalarca ispatladı.
SOSYAL MEDYA KİTLE YÖNLENDİRMELERİNİN EN KOLAY ADRESİDİR.

Kitleler nasıl harekete geçirilir?

Sosyoloji bilimi kitlelelerin iki duygusunu gıcıklarsan kollektif olarak harekete geçeceğini söyler.

1-Din

2-Milliyetçilik.

Seçimler sırasında Twitter ne işe yarar?

Facebook daha aile ortamı gibidir. Samimi ilişkilerin geliştirildiği uzun sohbetlerin yapılabildiği bi yer. Ama twitter asıl ulaşmak istediğimiz kitlenin yaşam alanı.

Önce twitter hesabı edinin. Ben anlamam, twitterı çözemedim, bana çok karışık geldi gibi bahaneleri önce bi kenara bırakın. Milli gaz verme cümlemiz hemen devreye girsin "Bu salak yapıyorsa bende yaparım".

Twitter'da yumurta hesap olmamak için mümkünse kendi ad soyadınızla kaydolun. Ben çok önce açtığım için adım öyle kaldı ama gerçek kişiler her zaman daha etkilidir.

Sosyal medyayı aktif kullanan hemen hemen bütün muhalif milletvekili, sanatçı, yazar, gazeteci varsa takibe alın. Takibe aldığınızda attıkları her tweet ana sayfanıza düşecek.

Söylenen her muhalif söyleme (kesinlikle küfür etmeden) anti tez geliştirin. Ben size küfür etmeyin demiyorum şimdi etmeyin.

Attığım tweet ne işe yarayacak?

Türkiye'de 51 milyon sosyal medya kullanıcısı var. Günde 10 tweete karşılık versen her tweet 100 kişiye ulaşsa ve sen bu yüz kişiden sadece 1 kişinin aklında soru işareti bıraksan o bile yeterli bir çabadır ve faydadır.

Facebook'ta seçime kadar neler yapılabilir?

Aslında facebook konusu ayrı bir başlıkta uzun uzun yazılmalı ama kısaca şunu söylemem lazım. Paylaşımlarınızı eğer sadece "Arkadaşlar" görsün diye ayarladıysanız boş odada söylenmek kadar saçma bir işe imza atıyorsunuz demektir.

Facebook öyle bir ortam olmuşki herkes birbirini tanıyor, söylediğiniz her muhalif argümanı yine çevreniz okuyor. Asıl ulaşılmak istenen insanlar sizin fikirlerinizden haberdar değilse yapılan paylaşımlar malesef ego tatmini dışında bir işlev görmez.

Seçime kadar tavsiyemdir, eş dost akraba ile zaman öldürmek yerine "sözcü, cumhuriyet, oda TV, takunya, karikateist, Müjdat gezen sevenler" gibi sayfaları takibe alın.

Tamamen provakatif haber yapan bu sayfaların attıkları her haberin altına "aslında olayın nasıl olduğunu ya da olması gerektiğini" anlatan yorumlar bırakın.

Ne işe yarayacak?

Sadece sözcü sayfasının 3 milyona yakın takipçisi var. Algı değiştirmek için attığınız yorum sadece 100 kişi tarafından okunsa (ki rakamlar emin olun binlerce, asgarisini söylüyorum) ve bu yüz kişiden sadece 1 kişi "acaba?" dese emin olun çok büyük yol katetmiş olacağız.

Ben yorum yazamam millet ile uğraşamam diyorsanız sayfanıza düşen arkadaşlarınızın hoşuna giden paylaşımlarını sol sayfalara yapıştırın. Mutlaka okuyorlar emin olun.

Size gelen kışkırtıcı cevaplara cevap vermemenizi öneriyorum. İş sonunda küfürleşmeye kadar gidiyor. Ben size küfür etmeyin demiyorum şimdi etmeyin.

Yine aynı şekilde facebook grupları var. Gerçi çabuk atılma durumları oluyor oralarda ama olsun binlerce gruptan söz ediyoruz. Her gün birinden kovulsanız seçime kadar o da kar.

Twitter'da ve Facebook’da en çok nelerden bahsetmeliyim?

Din ve milliyetçilik harekete geçirir demiştik. Ben dinin kullanılmasını açıkcası çok doğru bulmuyorum. Ama milliyetçilik insanların gerçekten hele Türkiye'de yaşıyorsanız bam telidir. Ama önce kendi milli duygularınızın kabarması gerekiyor o hissiyatınızın muhatabımıza yansıması için. Ben milli duygularım harekete geçsin istediğim de 15 Temmuz videoları izliyorum tavsiye ederim.

İnsanlara Fırat kalkanından, 15 Temmuz'dan, başımıza örülen çoraplardan bahseder ve onları ikna ederseniz (ikna etmek zorunda değilsiniz amacımız soru işaret bırakmak) daha doğru yol izlemiş olursunuz.

Ama adama gidip "Senin atan sattı bu ülkeyi oççç" diye başlarsan sonu hiç iyi olmayan yerlere gider. Yaptım oradan biliyorum...

Başka neler yapılacağına dair sizin aklınıza gelenler varsa yazın lütfen.

Hiç istemem ama bu yazıyı paylaşırsak daha kollektif bir adım için başlangıç yapmış oluruz.