Aile Hekimleri Grevi Başlıyor: Sağlık Ocakları Bugün Açık mı? Aile Hekimleri Grevi Başlıyor: Sağlık Ocakları Bugün Açık mı?

Çevre Bakanlığı, Marmara Denizi’nde 2021 yılında yaşanan müsilaj afetinin ardından harekete geçti. Bakanlık, 8 Haziran 2021 tarihinde temizlik çalışmalarına başladı ve 7 Temmuz 2021 itibarıyla deniz temizliği başarıyla tamamlandı. Ancak müsilajın tekrar oluşmaması için 22 maddelik bir Marmara Denizi Eylem Planı hazırlandı.

Azot ve Fosfor Kirliliği Müsilajın Ana Sebepleri Arasında

Bu planın en önemli maddelerinden biri, Marmara Denizi’nde müsilajın en büyük sebeplerinden birinin azot ve fosfor kirliliği olduğuydu. 5. maddede, Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm belediyelerin atık su arıtma tesislerinin ileri arıtmaya dönüştürülmesi gerektiği belirtilmişti. Bakanlık, atık su deşarj standartlarını da sıkılaştırdı.

İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Kurma Zorunluluğu

2022 yılında, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na eklenen yeni madde ile 7 ilde ileri biyolojik atık su arıtma tesisi kurmayan belediyeler, 6 ay içinde iş termin planlarını hazırlayıp Bakanlığa sunmak zorunda kaldı. Ayrıca, bu tesislerin 3 yıl içinde kurulup işletmeye alınması gerektiği belirtildi.

Bakanlık Uyarı Yazısı Gönderdi

Bakanlık, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu’nun uyarıları doğrultusunda, Marmara’ya kıyısı olan belediyelere uyarı yazısı gönderdi. Yazıda, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtmaya dönüştürülmesinde yeterli seviyeye ulaşılamadığı ve yalnızca %0.7 oranında bir ilerleme kaydedildiği belirtildi.

İleri Arıtma Tesisi Kurulamazsa Müsilaj Tekrar Edebilir

Bakan Yardımcısı Fatma Varank, müsilajın üç temel sebebini açıkladı: deniz sıcaklıklarının artışı, denizin durağanlığı ve artan kirlilik. Belediye yetkilileri, ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini kurmadıkları sürece Marmara Denizi’ndeki kirlilik yükünü azaltmak mümkün olmayacak ve müsilaj tekrarlayabilir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyelerin gerekli atık su altyapı yatırımlarını bir an önce hayata geçirmelerini talep ediyor. Aksi takdirde, Marmara Denizi’ndeki kirliliğin artması ve müsilajın tekrar oluşması kaçınılmaz olabilir.