Afrika'da Lesa kabilesinde iki tür erdem vardır:

Zengin bir adam pazarda, beş domuzu değerinde yani 9 veya 10 paraya alabilecekken, 15 hatta 20 paraya satın alır. Bu sayede gücünü ve zenginliğini gösterir, duyurur.

Ama erdem tek yönlü değildir. Satıcı da, bu beş domuzu 9 veya 10 paraya satmak yerine daha aşağıya, 5 veya 6 parası olan birine satmak isteyebilir. Bu da satıcının erdemini ifade eder.

Sanıyorum bu tür piyasa anlayışını zaman zaman çok özleyeceğiz.

Arz ve talebin geçerli olmadığı, serbest piyasanın kanaatkar bir erdemi temsil ettiği bu anlayış, globalleşen dünyada yavaş yavaş yok olacaktır. Buna eminim.

Dolar, altın, dijital hesaplar... Kim ne derse desin, dünya para ve küresel şirketlerin temsilcisi olan güçler tarafından yönetilmektedir.

Gelecekte de bir süre daha bu durumun aynen böyle devam edeceğini tahmin ediyorum.

Gelecek... Kripto para dünyası... Bitcoin'in yükselişi sonrası ve şimdilerde daha fazla dikkat çekmeye başlayan blockchain teknolojisi, finans başta olmak üzere birçok sektörde, uluslararası şirketler arasında da kullanılmaya başlandı.

İletişim hizmetlerini kolaylaştırma ve daha güvenli hale getirmenin yanı sıra ödeme kolaylığı gibi avantajlar da sunan bir teknoloji söz konusu... Bankacılık başta olmak üzere gün geçtikçe daha fazla şirket tarafından tercih ediliyor.

Merkezi bir yapı ya da herhangi bir aracı olmaksızın iki taraf arasındaki işlemler, garantili bir şekilde yapılıyor. Aynı zamanda maliyet avantajı da var.

Bitcoin'i kısmen duyduk ve bilmesek de ne anlam ifade ettiği hakkında bir kanaatimiz var.

Blockchain de benzer şiftelemelerden oluşan bir dijital para. IBM’in geçtiğimiz yıl yayınladığı blockchain raporuna göre de 2020 yılında, tüm bankaların yüzde 66’sının blockchainden veya benzer kripto sisteminden yararlanacağı öngörülüyor.

Finans ve teknolojiyi bir araya getiren blockchain özellikle IBM ve Avrupa çapında etkin yedi büyük banka, Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Rabobank, Societe Generale ve Unicredit’ten oluşan blockchain ağı ile küçük ve orta büyüklükteki şirketler için ticareti kolaylaştırmayı sağlayacak. İddia bu.

Bankacılık alanında blockchainden yararlanan diğer bazı bankalar ise Wells Fargo, Commonwealth Bank of Australia, Barclays, ABN Amro, ING, Rabobank gibi köklü kuruluşlar. Royal Bank of Canada da geçtiğimiz günlerde, ABD ve Kanada arasında gerçekleşecek ödemeler için test çalışmalarına başladı.

Blockchain organizasyonu Stellar ve döviz ticareti şirketi KlickEx ile platformu geliştirmek için işbirliği yapan IBM, farklı sektörlerden şirketlerin de bundan faydalanmasını sağlıyor. Geçtiğimiz Eylül’de açıklanan araştırma sonuçları da IBM’in blockchain teknoloji lideri olduğunu ortaya koyuyor.

Dünyanın en büyüklerinden 400 kadar şirket ile yapılan kapsamlı araştırma sonuçları IBM’in öncülüğüne işaret ediyor.

Peki niye IBM? Çünkü şu anda dünyadaki tek kuantum bilgisayarı IBM elinde... İki ya da dört seneye kadar Apple, Google ve bir kaç şirket daha piyasaya girebilir.

Ancak bugün durum bu... Elimizdeki sıradan bilgisayarlardaki en mükemmel programla 200-250 yılda çözülebilecek şifreler, kuantum bilgisayarı ile bir kaç saatte çözülebiliyor.

Bir süre sonra bu sisteme haraç ödemek zorunda kalacağız. Ödemezsek, bütün dijital altyapımız saldırı altında kalacak.

Mesele çok ama çok mühimdir. Kurumsal ve bireysel yazılımcılar, teknokentler ve finans kurumları bir an önce elbirliği ile bu sahada kendi çalışmalarını da yapmalıdır.

Lütfen... Sosyal medya derebeyliklerinin kusursuz (?!) egoları, fenomen kaprisleri ve dedikodular... Hepinizin canı cehenneme... İki yıla kadar dünyayı, bambaşka bir dijital sömürge devi kasıp kavurabilir. Bütün bilgiler hesaplar alt üst olabilir. Uyanık olun fake hesaplar... Kişiliksiz egolar... Ya da yok olun... Diyeceğim o ki en fazla iki yıl daha ömrünüz var.

Einstein geçen yüzyılın başında şöyle demiş: "Hayal gücü bilgiden daha önemlidir."

Birazcık düşünün... Tabii incir çekirdeği kadar beyniniz varsa. Bu kişisel hırs ve kibir ile nereye kadar? Tanrı mı olacaksınız? Kulluğa mı razı değilsiniz? Söyleyin de bilelim.

Selam ve dua ile.