SAĞLIK

Afetzede vatandaşlarda travma sonrası stres bozukluğu ve depresyon sıklıkla görülüyor

HATAY’IN ARSUZ İLÇESİNDE DEPREMZEDE VATANDAŞLARA HİZMET VEREN PSİKOLOG ŞÜKRAN PEHLİVAN, ASRIN FELAKETİNİN ETKİSİNİN DEPREMZEDELERDE BAZI PSİKOLOJİK RAHATSIZLIĞA SEBEP OLDUĞUNU BELİRTEREK DEPREMİ YAŞAYAN İNSANLARDA; TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU, PANİK ATAK, KAYGI BOZUKLUĞU, ODAKLANMAMA SORUNU VE DEPRESYON RAHATSIZLIKLARI EN ÇOK GÖRÜLEN PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLAR OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

Abone Ol

HATAY (İHA) – Hatay’da depremzede vatandaşların dertlerine ortak olan Psikolog Şükran Pehlivan, asrın felaketinin etkisinin afetzede vatandaşlarda bazı psikolojik rahatsızlığa sebep olduğunu belirterek, travma sonrası stres bozukluğu, panik atak, kaygı bozukluğu, odaklanmama sorunu ve depresyon rahatsızlıklarının en çok görülen psikolojik rahatsızlıklar olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasarı alan Hatay’da yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Afetzede vatandaşlar, depremlerden kaynaklı bazı psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalıyor ve kurtulmak için profesyonel desteğe başvuruyor. Depremden bu yana binlerce afetzede vatandaşın dertlerine ortak olan Psikolog Şükran Pehlivan, depremi yaşayan insanlarda; travma sonrası stres bozukluğu, panik atak, kaygı bozukluğu, odaklanmama sorunu ve depresyon rahatsızlıklarının en çok görülen psikolojik rahatsızlıklar olduğunu söyledi.

"O gece poğaça yapmak için hamur hazırlayan biri, herhangi bir zamanda hamur kokusu aldığında o geceyi hatırlayabilir"

Depremi yaşayan vatandaşlarda travma sonrası stres bozukluğuna bağlı olarak; duygu durumunda aniden değişim, öfke patlamaları ve ağlama krizleri yaşadığını söyleyerek gelenler olduğunu ifade eden Psikolog Pehlivan, "Bazı insanlarda bilişsel bağlamda zorlanmaları gördük. İrade dışı düşünceler ortaya çıkmaya başladı. Mesela o gece poğaça yapmak için hamur hazırlayan biri, herhangi bir zamanda hamur kokusu aldığında o geceyi hatırlayabilir" dedi.

"Şimdiki hastalardaki süreçlere baktığımızda; kaygı bozukluğu, odaklanmama ve panik atak rahatsızlıklarının yoğun olduğunu görüyoruz"

Depremin yaşandığı saatte uyanan vatandaşlarla karşı karşıya kaldığını belirten Psikolog Pehlivan, "İnsanlar depremi gece yaşadılar. Beynin en rahat olduğu uykudayken ne oldu da ölümle burun buruna geldim sorusunu geceyle eşleştirdi. Böyle bir bağlamda, deprem sonrasındaki süreçte bazı insanların gece saat 04.15’te uyanan hastalarım olduğunu gördüm. Çoğu insanlar şikayetlerinde, uykuya dalmada sorun yaşamadığını ama uyku anında aniden uyanma sorunu yaşadığını belirtiyor. Travma sonrası stres bozukluğunda beynin anlamlandırmadığı noktalarda, depresyon rahatsızlığının ortaya çıktığı görülüyor. Şimdiki hastalardaki süreçlere baktığımızda; kaygı bozukluğu, odaklanmama ve panik atak rahatsızlıklarının yoğun olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.