Türkiye’de 7 milyon diyabet hastası bulunmaktadır. Bu hastaların sadece ölçümlerinde kullandıkları iğne uçları ve ölçüm şeritlerinin masrafları bile oldukça fazla tutarken SGK’nın yaptığı düşük geri ödeme tutarı TEB tarafından eleştirildi.  

TEB tarafından yapılan açıklama da “Diyabet hastaları yüksek fiyat farklarının altında eziliyor. Şeker ölçüm çubukları ve iğne uçlarında hastalarımızın ödeyeceği tutar 6 bin liraya ulaşıyor.” denildi.  

Milli Emlak’tan 25 bin TL’ye dev yatırım fırsatı! Milli Emlak’tan 25 bin TL’ye dev yatırım fırsatı!

Sağlık tasarruf kalemi olmamalı!  

Türk Eczacılar Birliği tarafından yapılan açıklamalarda sağlığın tasarruf kalemi olmaması gerektiği belirtilirken artan enflasyona göre SGK’nın hastalara yaptığı geri ödeme tutarlarını revize etmesi gerektiği, 

“Diyabet, kronik bir hastalıktır. Hastalarımızın yaşamları boyunca düzenli takip ve tedaviye ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen rakamların enflasyonist ortam göz önüne alınarak yeniden revize edilmesi toplum sağlığı açısından acil bir zorunluluktur. Halk sağlığı bir tasarruf kalemi değildir.” ifadelei ile vurgulandı.  

5 Ağustos günü Resmi Gazete’de yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle Sosyal Güvenlik Kurumu, hastaların kullandığı kan şekeri ölçüm çubukları için yaptığı ödemeyi 0,74 kuruştan 1,04 liraya, insülin uygulamasında kullanılan iğne kalem ucunda (100 adet) karşıladığı tutarı, 35,30 liradan 49,42 liraya yükseltti. 

TEB açıklamasında, “Kağıt üzerinde yüzde 40 artış yapıldığı görülse de bu yapılan güncellemeler hastalarımızın süregelen mağduriyetine çare olamayacak kadar düşük rakamlardır.” denildi.