Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Orman Bölge Müdürlüğünü ve Yangın Yönetim Merkezini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Vali Pehlivan, toplantı öncesi Mersin’e yeni atanan Orman Bölge Müdürü İrfan Ataş’a görevinde başarılar diledi. Bölge Müdürü, müdür yardımcıları ve şube müdürlerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştiren Vali Pehlivan, il genelinde yürütülen ormancılık faaliyetleri, alanda yürütülen çalışmalar, orman yangınları ile mücadele başta olmak üzere çeşitli konular hakkında değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulundu.

Vali Pehlivan toplantıda, Mersin Orman Bölge Müdürü İrfan Ataş’tan orman yangınlarını önlemeye ilişkin yürütülen çalışmalar, risk teşkil eden bölgelerin ve orman varlıklarının takibi, zenginleştirme çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Toplantı sonrasında ormanlarda çıkabilecek yangınların izleme ve takip çalışmalarının yapıldığı, anlık bilgilerin paylaşıldığı ve gerekli koordinasyonun sağlandığı Yangın Yönetim Merkezinde incelemelerde bulunan Vali Pehlivan, “Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte bölgemizde sıcaklık değerleri çok yüksek seyrediyor. Buna bağlı olarak orman yangını çıkma riski artıyor. Ülkemiz ve milletimiz için paha biçilmez değere haiz olan ormanlarımızı yangınlara karşı korumak amacıyla 14 Haziran 2024 tarihinde bir genel emir yayınladık. Bu emirde yer alan tedbirlerin uygulanması ve takibinin yapılması yangınların önlenmesi açısından büyük önem arz etmektedir" dedi.

Yangın tedbirleri kapsamında getirilen yasaklar

Balıkesir'de Fabrikada Patlama Özgür Özel: Sonuna Kadar Takip Edeceğiz Balıkesir'de Fabrikada Patlama Özgür Özel: Sonuna Kadar Takip Edeceğiz

Mersin Valiliğince 14 Haziran tarihinde yayınlanan genel emirde şu ifadelere yer verilmişti; "Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında, 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 74’üncü maddesi ve 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9 ve 66’ncı maddeleri uyarınca Mersin ili sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler 15 Haziran-30 Eylül 2024 tarihleri arasında yasaklanmıştır. Ormanlar çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaktır. Orman Kanunu’nun 31 ve 32’nci maddeleri kapsamında olan mahalleler başta olmak üzere orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahallelerde anız ve bağ bahçe dallarının yakılması, orman alanında orman emvali (köylüsüne) üretimi yapanların anız ve benzeri bitki örtüsü yakması kesinlikle yasaktır. Ormanlık alanlara yakın olan tesislerde ve sanayi kuruluşlarında üretim faaliyeti nedeniyle ortaya çıkabilecek yangın riskine karşı tüm önlemler gözden geçirilecektir. Enerji nakil hatlarının yapımı, bakımı ve onarımı ile ormanlardaki enerji nakil hatları altında ve yakınında bulunan her türlü inşaat çalışmaları, bu hatların arıza ve bakım çalışmalarını yapan ekiplerin dikkatli olmaları ve her türlü tedbirleri almaları gerekmektedir. Tüm belediyelerimiz, orman yangınlarının önlenmesiyle ilgili kendi sorumluluk alanlarında gerekli önlemleri alarak, iş makinesi ve personel desteği sağlayacaklardır. Muhtarlıklar, kolluk kuvvetleri, orman teşkilatı ve ilgili diğer kurumlarla işbirliği içinde çalışacaklardır."