Bünyesinde 25 binden fazla yurt içi ve yurt dışı üye şirketleriyle uluslararası ekonomik bir sivil toplum kuruluşu olan Sanayi ve Ticaret Konfederasyonu (SANKON), 2024 yılında Arap ve Afrika devletlerine ihracat hedefini açıkladı. Arap devletlerindeki ihracat hedefini 25 milyar dolar olarak belirleyen konfederasyon, Afrika devletlerindeki ihracat hedefini ise 10 milyar dolar olarak belirledi.

Genel Merkezi Ankara’da olan ve Birleşmiş Milletler örgütüne üye 193 dünya devletinin başkentlerinde temsilcilikleri bulunan SANKON, Afrika kıtasında, Arap yarımadasında, Orta Asya Türk devletlerinde, Avrupa kıtasında, Asya kıtasında, Pasifik ve Karayip ülkelerinde faaliyet gösteren, Türkiye ile dünya devletleri arasında ekonomik, ticari, ithalat ve ihracat ilişkilerine katkı sağlamak amacıyla düzenli olarak faaliyette bulunuyor. Türkiye ile dünya devletleri arasında fiziki ve online iş forumları, konferanslar ve toplantılar yaparak ekonomiye büyük katkılar sağlayan, yurt dışına Türk şirketlerini yollayan, aynı şekilde yurt dışından, Türkiye’ye yabancı şirketleri getiren, bünyesinde 25 binden fazla yurt içi ve yurt dışı üye şirketleriyle uluslararası ekonomik bir sivil toplum kuruluşu olan SANKON, 2024 yılında Arap ve Afrika devletlerindeki ihracat hedefini açıkladı.

Arap devletlerine ihracat hedefi 25 milyar dolar

Konfederasyonun Genel Başkan Yardımcısı Uğur Çelebioğlu, 2024’de Arap devletlerindeki ihracat hedeflerinin 25 milyar dolar, Afrika devletlerinde ise 10 milyar dolar olduğunu söyledi. Çelebioğlu, “Genel Merkezi geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile Arap ülkeleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlamak amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti hükümetimizin destek ve katkılarıyla, SANKON ve Arap devletleri Ankara Büyükelçilikleri işbirliği ile Arap yarımadasındaki 22 devletle iş birliğine gitmiştir. İş adamları ve iş kadınlarından oluşan heyetler gittikleri Arap devletlerinde ticaret odaları, sanayi odaları ve ekonomik sivil toplum kuruluşlarıyla hükümetlerin bilgisi dahilinde işbirliği protokolleri imzalamıştır. Türkiye ile Arap devletleri arasında sağlık, savunma sanayi, kimya, gıda, otomotiv, inşaat malzemeleri, demir çelik ürünleri, makine ve teçhizat, imalat, tekstil, bilişim ve teknoloji, ithalat ve ihracat sektörlerinde güçlü iş birliği mevcuttur. SANKON üyesi yüzlerce şirket, Arap şirketleriyle Arap yarımadasında iş birliği yaptığı gibi, çok sayıda Arap şirketleri de Türkiye’de SANKON üyesi şirketlerle iş birliği yapmaktadır. SANKON, Türkiye ile 22 Arap devleti arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlamak amacıyla yapmış olduğu uluslararası ekonomik işbirliği konferansları ve iş forumlarına bundan sonrada aynı hız ve kararlılıkla devam edecektir. Genel Başkanımız Ferudun Cevahiroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin destek ve katkılarıyla, Büyükelçiliklerin programı ile bir grup iş insanıyla birlikte 22 Arap devletine ziyaretler gerçekleştirerek, ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlamak amacıyla iş birliği anlaşmaları yapacaktır. SANKON kuruluşu, Arap yarımadasında bulunan 22 devlette faaliyette bulunmaktadır. Arap yarımadasında bulunan 22 devletin isimleri ise şunlardır; “Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Cibuti, Fas, Filistin, Irak, Katar, Komorlar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Moritanya, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Ürdün, Yemen” dedi.

Polis Memuru Katliamı: 5 Kişiyi Öldürdükten Sonra Yakalandı Polis Memuru Katliamı: 5 Kişiyi Öldürdükten Sonra Yakalandı

Afrika devletlerine ihracat hedefi 10 milyar dolar

Çelebioğlu, “Genel Merkezi geçtiğimiz yıllarda Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlamak amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti hükümetimizin destek ve katkılarıyla, SANKON ve Afrika Devletlerinin Ankara Büyükelçilikleri işbirliği ile Afrika kıtasındaki 54 devlet ile iş birliğine gitmiştir. SANKON kuruluşu, iş dünyasını temsilen kalabalık heyetlerle Afrika devletlerinde ticaret odaları, sanayi odaları ve ekonomik sivil toplum kuruluşlarıyla hükümetlerin bilgisi dahilinde işbirliği protokolleri imzalamıştır. Afrika’nın yer altı ve yer üstü doğal kaynakları, tarımsal verimliliği, yenilenebilir enerji kaynakları ve uluslararası ticaret yollarına hakimiyeti nedeniyle Afrika, dün olduğu gibi bugün de cazibe merkezidir. SANKON kuruluşu, 54 Afrika devleti ile arasındaki ilişkilerine çok büyük önem vermektedir. Bu sebeple savunma sanayi, ziraat, zirai ilaçlar, inşaat malzemeleri, demir çelik ürünleri, makine ve teçhizat, imalat sanayi, kimyevi maddeler ve mamulleri, otomotiv endüstrisi, gıda, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar un ve unlu mamüller, tekstil, bilişim ve teknoloji, tarım makina ve gereçleri, tarımsal ürünler, ve sağlık gibi çeşitli sektörlerde SANKON üyesi yüzlerce şirket ile Afrikalı yüzlerce şirket, Afrika kıtasında karşılıklı kazan-kazan anlayışı içerisinde güçlü iş birliği yapmaktadır. Çok sayıda Afrikalı şirket de aynı anlayışla Türkiye’de SANKON üyesi şirketlerle iş birliği yapmaktadır. SANKON kuruluşu, ülkemiz ile Afrika ülkelerindeki ekonomik ve ticari faaliyetlerin gelişmesine katlı sağlamak amacıyla geçmişte fiziki ve online olarak bir çok uluslararası ekonomik iş forumları, konferanslar ve toplantılar yaparak, binlerce şirketi bir araya getirmiştir. SANKON kuruluşu, vizyonu ve misyonu doğrultusunda gelecekte de aynı kararlılıkla etkinliklerine ve faaliyetlerine devam edecektir. Genel Başkanımız Ferudun Cevahiroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin destek ve katkılarıyla, Büyükelçiliklerin programı ile bir grup iş insanıyla birlikte 54 Afrika devletine ziyaretler gerçekleştirerek, ekonomik ve ticari ilişkilere katkı sağlamak amacıyla iş birliği anlaşmaları yapacaktır” diye konuştu.