Denizlerde güvenliği sağlayan ve sorumluluk alanlarında insanların yardımına yetişen sahil güvenlik ekipleri bu kez ise deniz canlılarının doğal yaşamına dönmesi için yoğun çaba sarf etti

Türkiye’de 5-7 Haziran tarihlerinde kutlanan Çevre Haftası nedeniyle Bartın’ın Amasra ilçesinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından denizden çöp toplama etkinliği düzenlendi. Etkinlikte Sahil Güvenlik Amasra Grup Komutanlığı’na bağlı dalgıçlar, Liman mevkiisinde denize dalarak, su altındaki çöpleri karaya çıkarttı.

Çıkan çöpler, görenleri şaşırttı

Sahil güvenlik ekipleri cam şişelerden, metal kutulara, plastik boru, tepsi, cam tabak, kupa bardağı, araç lastikleri ve metrelerce uzunluktaki halat ve demire kadar bir çok atık maddesi denizden çıkardı. Dalgıçların denizin dibinde bulduğu atıklar, sahilde bekleyen diğer ekiplerin yardımıyla karaya çıkartıldı.

Yaklaşık 1 saat süren etkinlikte Karadeniz, tonlarca ağırlığındaki metal, şişe, plastik gibi atıklardan kurtarıldı. Denizin derinliklerinden çıkarılan çöpler, görenle neden şaşırttı.

Deniz canlıları için seferber oldular

Denizde tüm canlıların güvenliğini başarılı bir şekilde sağlayan sahil güvenlik ekipleri, bu kez ise denizin dibindeki çöplerle birlikte karaya çıkartılan canlıların da tekrar doğal yaşamına dönmesi için yoğun çaba sarf etti. Deniz üstünde başta insanlar olmak üzere her canlının yardımına koşan sahil güvenlik ekipleri bu kez ise denizin dibinden çıkarılan kamyon lastikleri, şişe ve kutularla birlikte karaya çıkan canlıların yeniden su altına dönmesi için yoğun çaba sarf etti. Zamanla yarışan ekipler, tek tek incelediği atıkların arasında bulduğu balık, deniz salyangozu, yengeç gibi canlıları yakalayarak tekrar denize bıraktı.

Atıkları denize değil çöpe atın mesajı

Programa katılan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, denizden çıkan atıkların kaynağını sorguladı. Etkinliğe katılan öğrencileri denizden çıkarılan çöpleri tek tek öğrencilere gösteren Vali Arslan, atıkları denize değil çöpe atılması gerektiğini anlattı. Çıkan atıklara şaşıran Vali Arslan, ’’Çevreyi biz kirletiyoruz. Doğayı biz tahrip ediyoruz. Maalesef kötü sonuçlarına da biz katlanıyoruz. Bunun olmaması için de biz bilinçli davranalım çevremizi doğamızı kirletmeyelim. Doğanın dengesini altüst ediyoruz maalesef. Denizin içerisinde de bir hayat var. Biz ağları, diğer çöpleri atarak, denizin dengesini yok ediyoruz’’ diye konuştu.

Kereste atölyesinde yangın: Facianın eşiğinden dönüldü Kereste atölyesinde yangın: Facianın eşiğinden dönüldü

Etkinliğe Vali Nurtaç Arslan’ın yanı sıra Amasra Kaymakamı Kadir Perçi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mehmet Özdemir, Bartın Tarım İl Müdürü Yasin Önder, Sahil Güven Batı Karadeniz Grup Komutanı Binbaşı Yavuz Daylak, Amasra İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üstteğmen Selami Tüyük, Amasra İlçe Emniyet Müdürü Sevgül Hayal, sahil güvenlik ekipleri, mülkü amirler, öğrenci ve öğretmenler katıldı