Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme (YLSY) bursiyerlerine hitap ederek, “Bu ülkeye borcumuz var hepimizin. Kendinizi iyi yetiştirip, bu ülkeye borcunuzu ifa edersiniz" dedi.

VGM burs başvuruları başladı! Adaylar başvurularını nasıl yapacak? VGM burs başvuruları başladı! Adaylar başvurularını nasıl yapacak?

Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme (YLSY) 2023 burs programı kapsamında bursiyerlere yönelik ‘Vizyon ve Farkındalık Eğitimleri’ programı Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlendi. Programa, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanı sıra Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Fethi Fahri Kaya ve 2023 yılında YLSY bursiyeri olma hakkı kazanmış birçok öğrenci katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Tekin, YLSY programına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olağanüstü önem verdiğine vurgu yaparak bursiyerlerin yerinde olmayı her şeyden çok istediğini belirtti. Bakan Tekin, geçmiş yıllarda yurt dışında eğitim alma konusunda yaşadığı mağduriyeti anlatarak, “Türkiye’nin o zamanın şartlarında en iyi üniversiteler de bir tanesi. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi adına 1416 bursiyeri olduk. Dil sınavları, dil kursları, TOEFL’in bir sürü sınava girdik. O zamanın parası neredeyse bir maaşımızın sadece transkriptin noter onaylı Türkçe, İngilizce çevirisi için harcamıştık. O belgeden hepsi için ciddi masraf yaptık. Sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın cevap vermesini bekledik. Bursiyerlerden bir tanesi benim sınıf arkadaşımdı. Onunkinin onayı hemen geldi ama biz bekledik. Sonra 1998 yılında Milli Eğitim Bakanlığı iki satır ‘yurt dışına gönderilmeniz uygun bulunmamıştır’ yazısını gönderdi. Niye bulmadınız? Suçum günahım ne? Sınavla mı alakalı bir şey var? Yok cevap yok. Dava açtık. Tabii cevabı biz biliyoruz. Türkiye yirmi 28 Şubat sürecine girdi ve 28 Şubat süreci maalesef Türkiye’de olağan dışı bir süreçti. Sonrasında davalar mahkemeler. Aradan yıllar geçti, Allah gerçekten çok azmettiğinizde kararlı, sabır gösteren bir biçimde çalıştığınızda sizi yurt dışına göndermese bile yurt dışına bursiyer gönderenlerin başına getirebiliyor. Bu benim açımdan çok öğretici bir süreç. Bunu sizinle paylaşmak istedim. Nihayetinde gönderilemedik gidemedik, 1416 hikayemiz yarım kaldı” ifadelerini kullandı.

“Kurtuluş Savaşında bile yurtdışına öğrenci gönderilmeye devam edildi”

Bakan Tekin, yurtdışına öğrenci gönderme konusunun Kurtuluş Savaşı sürecinde bile ihmal edilmediğini dile getirerek, "Herkes saydığım isimlerden çok daha fazla bu ülkeye hizmet edecek. Bu ülkeye katkı verecek. Ben buna yüzde yüz inanıyorum. Sizin bu bir sorumluluğu yerine getirebilmeniz için de biz bakanlık olarak üstümüze ne düşerse onları yerine getirmeye de hazırız" diye konuştu.

“Türkiye’de yıllarca Orta Doğu uzmanı olarak tanınan kişiler Fransa’da ya da İngiltere’de doktora yapmış kişilerdi”

Geçmişte Türkiye’nin dış politika anlamında ilişkisinin olduğu ülkeleri tanıma konusunda problemi olduğunu ifade eden Bakan Tekin, “Türkiye’de yıllarca Orta Doğu uzmanı olarak tanınan kişiler Fransa’da ya da İngiltere’de doktora yapmış kişilerdi. Afrika uzmanı diye geçiniyor ama Fransa’da yüksek lisans ve doktora yapmış. Bu Sayın Cumhurbaşkanımızın dış politika vizyonuyla örtüşen bir şey değil. Yani ben bizim gözümüzle ilgili ülkelerde doktora yapmış kişilerin olması gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Oryantasyon programı çerçevesinde, yurt dışındaki eğitimlerle ilgili dikkat çekilmesi gereken konulara ilişkin, uzun yıllar yurt dışında kalan kişilerin tecrübelerini aktaracağını belirten Tekin, "İnşallah sizler sahip olduğunuz nimetlerin, bu büyük imkanın farkına varıp, ona göre kendinizi yetiştirirsiniz. Bu ülkeye borcumuz var hepimizin. Kendinizi iyi yetiştirip, bu ülkeye borcunuzu ifa edersiniz" ifadelerini kullandı.