Mersin Büyükşehir Belediyesince, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi öncülüğünde ‘Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezi’ kurulmasının planlandığı bildirildi.

Bursa Osmangazi'de 7 Aracın Karıştığı Zincirleme Kaza: Yaralı Yok Bursa Osmangazi'de 7 Aracın Karıştığı Zincirleme Kaza: Yaralı Yok

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, merkez hem şehirdeki hem de bölgedeki sektörler için yeşil ekonomiye dair önemli bir odak olacak. Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezi; iş dünyasını yeşil dönüşüm çabalarının bir parçası haline getirme, iş dünyası temsilcilerinin katılımları ile kentteki yeşil dönüşüm politikalarını geliştirme, iş insanlarını bu doğrultuda destekleme ve yönlendirme ile ticaret ve sanayi odası, akademi ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının iş birliğini sağlama rolünü üstlenecek. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde, Mersin’deki çeşitli kurum ve kuruluşlar, akademisyenler ve STK temsilcileri ile Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

“İklim değişikliği ile mücadele konusunda önemli adımlar atıyoruz”

İklim değişikliği ile mücadele konusunda Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak önemli adımlar attıklarını, bunlardan birinin de kurulacak olan Yeşil Dönüşüm Merkezi olduğunu kaydeden İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Kemal Zorlu, iklim değişikliğinin hayatın her alanında kendisini gösterdiğinden ve son yıllarda da etkisini artırdığından söz ederek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, belediyemizin kendi faaliyetleri içerisinde, daha iklim dostu bir bakış açısını etkin kılabilmek amacıyla bir toplantı gerçekleştirdik. Yeşil Dönüşüm Merkezi çerçevesinde, her birimin kendi faaliyetleri ile ilgili neler yapması gerektiğine dair görüşlerini not aldık. Ayrıca dış paydaşlarımız olan üniversiteler, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruşlarının temsilcileri ile de bir araya geldik” dedi.

“Kentteki tüm insanların, iklim değişikliği konusunda bilinçlenmesini amaçlıyoruz”

Amaçlarının hem belediye içerisinde hem de belediye dışında Mersin’de yürütülen faaliyetlerin daha yeşil bir perspektifle yapılması, iklim değişiklikleri noktasında daha uyumlu ve çevreye zararları en az olacak şekilde faaliyetlerin gerçekleştirilmesi olduğunu ifade eden Zorlu, “Bundan sonra iklim değişikliği ve çevre konusu ile ilgili yürüteceğimiz faaliyetlerimizi, Yeşil Dönüşüm Merkezinin çatısı altında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sadece belediye faaliyetleri ya da üretim sektörleri değil, kentte yaşayan tüm insanların iklim değişikliği konusunda bilinçlenmesini amaçlıyoruz. Vatandaşların; kendi evlerinde kullanmış olduğu elektrik, su, doğalgaz gibi kaynakların daha sürdürülebilir olması ve üretilen atık miktarının olabildiğince azaltılması gibi faaliyetlerle ilgili eğitim çalışmalarını da gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bir ilke daha imza atıyoruz”

Türkiye’de belediyeler içerisinde herhangi bir Yeşil Dönüşüm Merkezi olmadığını ve Mersin’de bir ilk olacağını da sözlerine ekleyen Zorlu, “Biz Yeşil Dönüşüm Merkezini kurarak, Türkiye’deki Büyükşehir Belediyesi ya da il belediyeleri içerisinde, ilk Yeşil Dönüşüm Merkezini kuran belediye unvanını da alacağız” ifadelerini kullandı.

“Belediyelerin yerel ekonomik kalkınma çalışmalarındaki gücünü artırmaya çalışıyoruz”

RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi Burcu Özüpak Güleç ise Mersin Büyükşehir Belediyesi ile uzun zamandır RESLOG projesi kapsamında çalıştıklarını belirterek, “Şu anda Mersin’de göç master planı çalışmalarımız ile deprem sonrası yol haritasının ve kent önceliklerinin belirlenmesine yönelik çalışmalarımızı tamamladık. Yerel ekonomik kalkınma çalışmasının sonucu için bir araya geldik. Yenilikçi ve iş birliği alanı oluşturan bir proje olduğu için de mutluluk duyuyoruz. Projede; belediyelerin bu anlamdaki yerel ekonomik kalkınma çalışmalarındaki gücünü artırmayı ve buradaki rollerini güçlendirmeye çalışıyoruz” dedi.

Yeşil dönüşüm dendiğinde sadece kentsel altyapıdan bahsetmediklerini, aynı zamanda toplumsal bir dönüşümden bahsettiklerini kaydeden Güleç, “Bunun için de kentteki tüm paydaşların birlikte hareket etmesi gerekir. Mersin Yeşil Dönüşüm Merkezinin de bu iş birliğinin ilk aşaması olduğu için önemli olduğunu düşünüyor ve RESLOG projesi olarak destekliyoruz” şeklinde konuştu.