Kadınların yanı sıra erkeklerde de görülebilen bir kanser türü olan bu kanser verilere bakıldığında ise genellikle 50 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu kanser türünde erken teşhis ile tedavi edilebildiğinden erken teşhisi oldukça önemlidir.

Gaziantep'te Parkta Silahlı Saldırı: Kadın Ağır Yaralandı, Zanlı Kaçtı Gaziantep'te Parkta Silahlı Saldırı: Kadın Ağır Yaralandı, Zanlı Kaçtı

Meme Kanseri Nedir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi meme kanseri erkek veya kadın tüm insanlarda görülebilen bir kanser türüdür. En basit tabiri ile göğüs hücrelerinin mutasyona uğrayıp değişmesi ve kontrolden çıkıp tümör adı verilen kanserli doku kitlelerinin oluştuğu bir kanser türüdür.

Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Meme kanserinin en tipik belirtisi memede kitle veya meme dokusu şeklinde değişikliktir. Memede ele gelen kitle, meme cildi ve ucunda farklılıklar, meme başında akıntı gelmesi ve meme dokusu ve meme ucu şeklinde değişiklik ve içe çökme meme kanseri belirtileridir.  

Meme Kanserinin Evreleri

Meme Kanseri 5 evreden oluşmaktadır. Bu evreler kişinin yaşına, tümörün olduğu yere, boyutuna ve lenf düğümlerine yayılıp yayılamamasına göre değişiklik gösterebilmektedir. Kanserin evreleri ve doku durumları şu şekilde sınıflandırılabilir;

Evre 0: Duktal Karsinoma İn Situ (DCIS): Meme kanserinin en erken safhası olan meme kanalları gibi sınırlı bir alanda lezyon gelişmesi

Evre I: Tümör 2 cm’den küçük ve henüz lenf nodlarına sıçramamıştır.

Evre II: Tümör 2- 5 cm arasında bir büyüklükte olup çevredeki lenf nodlarına sıçramış ya da sıçramamamış olabilir.

Evre III: Çevredeki lenf bezlerine daha fazla yayılmış demektir.

Evre IV: Diğer organlara (kemik, karaciğer, beyin, akciğer) veya kemiğe, uzaktaki lenf nodlarına metastaz yapmış demektir.

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Meme Kanserinde hastalığın teşhisi tedavideki şansı arttırmaktadır. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse kişinin hayat şansı o kadar artmaktadır. Mesela; 0 evresinde meme kanseri olan bir kişinin tedavisindeki başarı şansı ve hastalığın bir daha tekrar etmeme olasılığı %96’dır. Evre I’de başarı oranı % 93, Evre  II’de % 85 şeklindedir.

Bu sebeple özellikle meme kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Evde göğüs çevresindeki bazı muayene stilleri ile meme kanseri kolayca anlaşılabilir. Tabi ki net bir teşhis için uzman bir doktordan destek almak en garanti ve güvenilir çözümdür.