Kanın rengi, kanın oksijen seviyesine ve kanın kimyasal bileşimine bağlı bir durumdur. Kanın koyu renk olması genellikle bazı hastalıkların belirtisi olarak gözlemlenmektedir. Kanın daha koyu renkli olması neyi ifade eder? Hangi hastalıkların habercisi olabilir? İşte detaylar...

Kan Rengi Nasıl Oluşur?

Kandaki demir atomları O2 ile birleştiğinde kırmı- zı renk alır. Bu tıpkı demirin hava ile temas edince pasla- nıp kırmızımsı bir renk almasına benzer. Ancak kandaki O2 miktarı düştükçe kanın rengi koyu kırmızıya döner.

Kan Renginin Koyu Olması Neden Olur?

Kan renginin koyu olmasının bazı hastalıkların veya olumsuz durumların habercisi olarak ele alalım. Koyu renkli kan bazen şu durumların belirtisi veya habercisi olabilir;

Susuz Kalma; Susuzluk vücudun yetersiz sıvı alımı nedeniyle oluşur. Kanın konsantrasyonu artar ve bu da kanın renginin koyulaşmasına neden olabilir.

Kansızlık (Anemi): Anemi hastalığının bazı türleri kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltmaktadır. Bu sebeple kanın rengi koyulaşabilir.

Karaciğer Rahatsızlıkları: Kanın kimyasal bileşenini oluşturan birçok işlem karaciğer tarafından gerçekleştirilmektedir. Karaciğerde yaşanan herhangi bir sağlık sorunu kanın renginin değişmesine sebep olabilir.

Böbrek Sorunları: Böbrekler, kanın su ve atıkları düzenlemesine yardımcı olur. Böbrek sorunları kan renginin koyuluğu ile beraber aynı zamanda koyu renkli idrarın da yaşanmasına sebep olabilir.

İlaçlar: Kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar ve bazı diğer ilaçlar kan renginin koyulaşmasına sebep olabilir.

Şok marketlerinin farklı kategorilerdeki ekstra indirimi başladı! %40'a varan indirim olacak! Şok marketlerinin farklı kategorilerdeki ekstra indirimi başladı! %40'a varan indirim olacak!

İç Kanamalar: İç kanamalar veya kan kaybı kanın konsantrasyonunu artırabilir ve koyu renkli kanın oluşmasına yol açabilir.