Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 1,3 milyar kişinin tütün ürünü kullandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, “Dünyada her gün 22 bin kişi, yılda ise 8 milyondan fazla kişi tütün ürünleri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımına, 1.2 milyondan fazlası ise tütün dumanına pasif maruz kalmaya bağlıdır” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, 31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Türkiye’de ölümlerin yüzde 23’ünün tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle gerçekleştiğini ve bu oranın her geçen gün artmakta olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Adem Dirican, “Tütün mamullerinin tüketimi, toplumların bugününü ve geleceğini tehdit eden bir salgın olarak görülebilir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş havayı solumakta ve her yıl 65 bin çocuk pasif içiciliğin yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Hamilelik döneminde tütün ürünü kullanmak, bebekler için ömür boyu sürecek sağlık sorunlarına yol açmaktadır” şeklinde konuştu.
“Tütün ürünleri kanser, kalp- damar ve KOAH gibi hastalıklara yol açıyor”
Tütün ürünlerinin her türlüsü zararlı olduğunu ve tütün dumanına maruz kalmanın güvenli bir yanı olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Dünyada ve Türkiye’de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Tütün ürünü kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız ve gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme, rahim ağzı kanseri gibi pek çok kansere sebep olur” dedi.
“Yıllık ekonomik zararı 1.4 trilyon dolar”
Tütün ürünlerinin hem ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine zararı olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün ürünü kullanımına bağlı toplam ekonomik kaybın yıllık 1.4 trilyon dolar olduğu tahmin edilmektedir. Bu maliyetler her geçen yıl artmaya devam edecektir” ifadelerine yer verdi.
Çevresel zararlar
İnsan sağlığına olan zararın yanı sıra tütün kullanımının gezegenimize verdiği zararlar da oldukça fazla olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Tütün yetiştiriciliği için ormanlar yok edilmekte, verimli tarım alanları zarar görmekte ve su kaynakları tüketilmektedir. Tütün ürünlerinin zehirli atıkları bu sınırlı ve değerli kaynakların zarar görmesine sebep olmaktadır. Her yıl oluşan 2 milyon ton tütün ürünü ambalaj atığı çevreye zarar vermektedir” diye konuştu.
“Tek bir sigara tütününün yetişmesi için 3.7 litre su tüketiliyor”
Tütün üretimi için pek çok tarım ürününden daha fazla su tüketimi gerekmekte olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Tek bir sigara tütününün yetiştirilmesi, üretimi, nakliyesi için yaklaşık 3,7 litre su kullanılmaktadır. Tütün endüstrisi dünyada her yıl yaklaşık 22 milyar ton su tüketimine sebep olmaktadır. Sigara izmaritleri, dünya çapında en yaygın atılan atıktır. Her yıl dünyada 4,5 trilyon sigara izmariti atığı oluşmaktadır. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde ve elektronik sigara atıkları sulara ve toprağa sızarak doğaya zarar vermektedir. Ayrıca tütün endüstrisi yılda 84 milyon ton karbondioksit eşdeğerinde sera gazı salınımına sebep olmaktadır. Tütün dumanı, dizel egzozundan daha yüksek oranda partikül atılmasına sebep olarak hava kirliliğini artırmakta ve ekosisteme zarar vermektedir. Kısaca tütün endüstrisi insanları olduğu gibi gezegenimizi de zehirlemektedir” şeklinde konuştu.
Tütün endüstrisinin rolü
Tütün tehdidinin en önemli aktörünün tütün endüstrisi olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Tütün şirketleri ürettikleri tütün çeşitlerini ‘yeni’ algısıyla topluma tanıtmakta ve özellikle çocuk ve genç kadınları hedef alan çalışmalar yapmaktadırlar. Ülkemizdeki kullanım boyutu ve ticaret hacmi kesin olarak bilinmemekle beraber, dünyada hızlı bir şekilde yaygınlaşmakta olduğu gözlenen elektronik sigara ve dumansız tütün ürünleri, tütün endüstrisi tarafından zararsız, masum ve sigara bıraktırma özelliğine sahip olduğu yönünde yanıltıcı bilgiler verilerek pazarlanmaktadır” dedi.
Başta insan sağlığı olmak üzere üzerinde yaşadığımız gezegenimizin de korunmasına yönelik çabaların son derece değerli olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Dirican, “Bu sebeple her türlü tütün ürününün kullanımı ile mücadele şarttır” ifadelerine yer verdi.