Asgari ücret zammının ne kadar olacağı merakla araştırılırken Fatih Portakal asgari ücret zammına dair bazı açıklamalarda bulundu. Bunun yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e gelir bozukluğuyla alakalı, 'Bununla ilgili bir planınız var mı?' İfadelerini kullandı.  

Fatih Portakal’ın asgari ücret zam tahmini ne kadar?  

Yeni dönemde asgari ücrete %40 ila %50 oranlarında zam geleceğini belirtirken insafa gelinirse bu oranın %65’e kadar çıkarılabileceğini şu ifadelerle aktardı;  

‘’Asgari ücret ne olacak? Eylülü saymazsak ekim, kasım, aralık... 3 buçuk ay sonra yeni asgari ücret yani 2025 yılının asgari ücreti belli olacak. Peki ne konuşuluyor diye soracak olursanız; Enflasyon yeni düzenlemeyle yeni düzeltmeyle birlikte %41 buçuk civarında %45 de çıkabilir diyorlar. Yıl sonu enflasyonu hadi %41 alalım biz en az %41 enflasyonu verecek. 

Bunun üstüne 5 puan ya da 10 puan bir refah payı koyabilir. Yani benim gördüğüm kadarıyla %40 ila %50 arasında bir zam oranından bahsediyoruz. Eğer 20.000 TL alıyorsanız emekli maaşı %40 alacak olursanız 28.000 TL yapar veya %50 alacak olursanız 30.000 TL yapar %40'ın altında vermeyecekler. 

Yani bu hesaba göre vermeyecekler %40'la %50 arasında olur diye tahmin ediyorum. Asgari ücret 17.002 TL. Alım gücüne baktığımızda 13.000 TL kadar düştü. %25 oradan bir kayıp var. Bakarsınız insafa gelecek olurlarsa hesap kitap doyacak olursa belki %65 de çıkabilir bu ama minimum %40 vermek zorunda.’’  

Mehmet Şimşek’e çarpıcı soru 

Fatih Portakal asgari ücret zammına dair açıklamalarının sonunda Maliye Bakanı Şimşek’e de bir soru yöneltti. Portakal, Şimşek’e;  

Banka faizleri düşüyor! Kredi oranları neden düşüyor? Banka faizleri düşüyor! Kredi oranları neden düşüyor?

Şimdi burada esas önemli olan tek bir soru sormak istiyorum ben yani burada bizi yöneten, daha doğrusu ekonomik anlamda ekonominin başında olan Mehmet Şimşek, gelir bozukluğunu nasıl düzelteceksiniz? Mehmet bey gelir bozukluğu var ülkede ve bu gelir bozukluğunu yani asgari ücret 17.000 TL işte maaş yetmeyenler var. Bir tarafta çok kazananlar, diğer tarafta çok az kazananlar gelir bozukluğunu nasıl halledeceksiniz? 

Enflasyonu düşünürken var mı bununla ilgili bir planınız veya senaryonunuz diye sorayım. Çünkü gelir olmazsa insanlar hiçbir şeye sahip olmaz. Gelir olmazsa insanlar hayal bile kuramaz.