Türkiye’de kurulan dört Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulundan birisi olan Ege Üniversitesi (EÜ) Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu, siber saldırılara karşı uzmanlar yetiştirmeye devam ediyor. Yüksekokul, yeni dönemde alacağı öğrenciler ile siber savaşçıları bilişim sektörüne hazırlamayı sürdürecek.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Dijitalleşen ve globalleşen dünya ile birlikte dijital güvenlik, hem kamu kurumları hem de şirketler için öncelikli haline gelmiş durumda. Yükseköğretim Kurulumuzun Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile iş birliği içinde aldığı kararlar doğrultusunda ülkemizde kurulan dört Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulundan birisi de üniversitemiz bünyesinde yer alıyor. EÜ bünyesinde, teknoparkımız ile entegre olan yüksekokulumuz, öğrencilere siber güvenlik alanındaki temel konuların yanı sıra güvenlik teknolojileri, ağ güvenliği, sızma testleri ve veri analizi gibi konularda da eğitim veriyor. Ayrıca, öğrenimleri süresince teorik bilgileri, uygulama becerisi kazanacakları laboratuvar çalışmaları ve proje çalışmaları da yapılıyor. Mezuniyet sonrası istihdamları için ilgili sektördeki firmalarla sürekli irtibat kuruluyor” dedi.

Ege Üniversitesi bünyesinde yapay zeka temelli yeni programlar açılacağını söyleyen Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemizde ‘Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi’ kuruldu. Fakülte bünyesinde ise ‘Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi’ lisans programı açılacak. Ayrıca, Otonom Sistemler Teknikerliği, Oyun Geliştirme ve Programlama ile Önyüz Yazılım Geliştirme ön lisans programlarımız da üniversitemizde faaliyete geçecek. Ülkemizin bilim ve teknolojide öncü, tam akredite, öğrenci odaklı, araştırma üniversitesi olarak yapay zekâ, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında ileri araştırmalara odaklanarak; yenilikçi, nitelikli akademik ve bilimsel çalışmalara imza atmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“Nitelikli dijital savaşçılar yetiştirmeyi amaçlıyoruz”

EÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Murat Kurt, “Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi olmak üzere Türkiye’de dört üniversitede Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu açıldı. Az ve öz öğrenciyle nitelikli dijital savaşçılar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Eğitim dilimiz yüzde 30 İngilizce. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi çatısı altında oluşturulan bir program olduğu için yoğun bir staj süreci var. Yapay zekâ uygulamalarının geliştirilmesi ve modellemesi ile C++, Python gibi yazılım dillerinin öğretilmesi ve uzmanlaştırılması konusunda eğitimlerimiz var. Ağ programlarının sistem güvenlik açıklarının bulunup tespit edilmesi ve benzeri uygulamalar yapıyoruz. Hedefimiz Teknopark ile daha fazla iç içe olup öğrencilerin hem stajlarını hem derslerini senkronize şekilde yürütmesini sağlamaktır. Sektörün öğrenciye, öğrencinin de sektöre katkı sağladığı bir model geliştirmeyi hedefliyoruz. Öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlayabilmek adına, firmalardaki siber güvenlik uzmanlarının da öğrencilere ders verebilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Burdur'da Yangında Ölüm: Gölhisar'da 49 Yaşındaki Adam Yanmış Halde Bulundu Burdur'da Yangında Ölüm: Gölhisar'da 49 Yaşındaki Adam Yanmış Halde Bulundu

Doç. Dr. Kurt, “En önemli temel kaynaklarımızdan birisi gençliktir. Ama gençliği doğru yönlendirmek gerekmektedir. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulumuzun kararıyla açılan Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları, gençlerin doğru yönlendirilmesi konusunda başarılı bir örnektir. Bizim okulumuz, ön lisans programları arasından ilk 10’da tercih edildi. Bu alanda gösterdiğimiz başarılar diğer programlardan davet almamıza sebep oldu. Yeni dönemde de bu alana ilgi duyan başarılı gençlerimizi okulumuza bekliyoruz” diye konuştu.