Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, Eskişehir’in Mihalgazi ilçesinde toplantı gerçekleştirdi.

Eskişehir Çevre Koruma Ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, Eskişehir ili Tepebaşı ve Mihalgazi ilçeleri içindeki Alpagut ve Atalan mahalleleri mevkiinde “Alpagut-Atalan Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi için Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. ÇED Başvuru dosyasını Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne teslim etmiş olduğunu ayrıca halkı bilgilendirme toplantısının 15 Ağustos tarihinde yapılacağını açıkladı.

Başkan Sadık Yurtman, “862 sayfalık ÇED Başvuru dosyasına göre ruhsat, ÇED ve ünitelerin toplamı 2 bin 740 hektar olup, ÇED alanı 509 hektardır. 15 yıllık olarak planlanan Alpagut-Atalan Projesinde yılda 12 milyon ton kazı yapılacak ve patlatmalı açık ocak işletmeciliği, siyanürlü yığın LİÇ yöntemi ile altın-gümüş çıkarılması hedeflenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yurtman, Eskişehir Çevre Derneği yöneticilerinden Başkan yardımcısı Fatma Filiz Özkoç ve Sayman Nursel Şurabatır’ın, Eskişehir Kıymetlidir Platformu üyeleri ile birlikte Alpagut’a giderek yöre halkının nabzını ölçmek ve ÇED de yazılan bazı bilgileri aktarmak üzere kahvehane de bilgilendirme ve bilgilenme toplantısına katıldıklarını da belirtti.

Adana'da Geri Dönüşüm Fabrikasında Çıkan Yangına İtfaiye Müdahalesi Sürüyor Adana'da Geri Dönüşüm Fabrikasında Çıkan Yangına İtfaiye Müdahalesi Sürüyor

"Ülkemizin kültürel mirası da bir sermaye şirketinin karı için bir kere daha hiçe sayılmaktadır"

Başkan Yurtman, açıklamalarında, “ÇED Başvuru Dosyasına göre proje sahasında 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı türü ile 128 kuş türü tespit edildiği ve birinci arkeolojik sit alanına 220 metre ve 1800 metre mesafede olduğu belirtilmiştir. Bu ülkemizin kültürel mirası da bir sermaye şirketinin karı için bir kere daha hiçe sayılmaktadır. Sahanın en yüksek noktası 1285 metre düşük noktası ise 340 metre olup, ÇED alanı içinde yüzde 40’dan büyük eğim vardır” ifadelerini kullandı.

Yurtman, patlatmalarda çıkan toz bulutunun Türkiye’nin narenciye ve sebze ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan Sakarya Vadisinin çiftçiliği ve hayvancılığı, bu siyanürle altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacağından, micro klima özelliğini yitirileceğinden hayvancılık ile yılda 2-4 kez ürün alma şansının yok olacağı ve Sakarya vadisi yaşanamaz bir hal alacağını yöre halkına aktardıklarını belirtti.

"Cengiz Holdingi’n bu maden araması sevdasını da durduracağız"

Yurtman, “Eskişehir Tepebaşı Alpu Kömürlü Termik Santralında, Sevinç mahallesi kömür ocağı ve Sivrihisar/Kaymaz 3. Siyanürlü Atık Barajında olduğu gibi Eskişehir Kıymetlidir Platformu ile birlikte mücadele ederek Kömürlü Termik Santralını kurdurmadık, Odunpazarı Sevinç mahallesinde Kömür ocağı projesini ve 3. Siyanürlü Atık Barajını yaptırmadık isek Cengiz Holdingin de bu maden araması sevdasını da durduracağız. Bu bölgedeki tepede ve Sakarya nehrine çok yakın konumda olup, burada maden açılması durumunda yöre bütün özelliklerini kaybederek Sakarya nehrinin siyanür ile kirlenmesine ve üretilebilen ürünlerin satılamamasına sebep olacaktır” ifadelerini kullandı.

"Mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna açıklamaktan mutluluk duyuyoruz"

Bu gün bizler doğasına, doğal değerlerine, toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya çalışan gönüllü demokratik kuruluşlar olarak bir kez daha sesimizi duyurmak istediklerini belirten Yurtman, “Bu konuda Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) olarak var gücümüzle mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna açıklamaktan mutluluk duyuyoruz" ifadelerini kullandı.