Doğanşehir Belediyesi ile Doğanşehir Oba Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği ‘’Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm’’ konferansı yapıldı.

Doğanşehir Belediyesi Düğün Salonu’nda düzenlenen konferansta, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler ve yapılacak çalışmalar ile ‘Depreme Dirençli Kentsel Dönüşüm’ konusu ele alındı.

Konferans’ın açılış konuşmasını yapan Doğanşehir Oba Köyleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Deyirmenci, 6 Şubat depremi ile bir felaket yaşadıklarını ve Doğanşehir ilçesinin çok büyük bir yıkım aldığını belirterek Doğanşehir Belediyesine ve katılım gösteren Jeofizik hocalarına teşekkür etti.

Feci Kaza! Dağlık Alanda Yol Çöktü, Otomobil Çukura Düştü Feci Kaza! Dağlık Alanda Yol Çöktü, Otomobil Çukura Düştü

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği, Yer Fiziği Prof. Dr. Özcan Bektaş ise katılımcılara Doğanşehir depremi ile ilgili bilgiler verdi. Doğanşehir ve Malatya fayı hakkında bilgiler aktaran Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz’da Malatya’nın Doğu Anadolu fayı ve Malatya fayının içinden geçtiği bir şehir olduğunu belirterek, “Bunlardan özellikle Doğu Anadolu Fayının tarihi dönemlerde geçmişte çok büyük deprem gördüğü için bilinmektedir. Malatya fayının geçmişte ne büyüklükte deprem ürettiği çok iyi bilinmemesine rağmen son yıllarda yapılan çalışmalarla en büyük depremi 2600 yıl önce oluştuğu söylenmektedir. Böyle baktığımız zaman Malatya depremsellik açısından dikkate alınmasını gereken ve sürekli hazırlık çalışmasının yapılması gereken bir ilimizdir” dedi.

Doğanşehir’de ise bu iki faya ek olarak Sürgü fayının olduğunu aktaran Yılmaz, “Sürgü fayı 1986 yılında deprem üretmiştir. Yine 6 Şubat 2023 de Ekinözü’nde meydana gelen depremin devamı da Sürgü fayı ile ilişkilidir. Bundan dolayı Doğanşehir belki Malatya’dan daha fazla depreme hazırlık yapması gereken bir ilçemizdir. Ancak son yıllarda bazı medya kuruluşlarında bilim insanları şurada deprem olacak burada deprem olacak söylemleri ile halkı da çok doğru bilgilendirmemektedirler. Halkın deprem konusunda bilgilendirilmesi söz konusu olduğu zaman depremi bilmek için depremin nerede olacağını değil ne büyüklükte ve ne zaman olacağını da söylemek gerekiyor. Bu söz konusu olduğu zaman sadece yüzde tahminleri yapılabilir. Mesela Doğu Anadolu Fayı üzerinde 7 den büyük bir deprem önümüzdeki 10 yılda yüzde şu kadar olabilir veya yüzde 40 ihtimalle olabilir diye söylenebilir, kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Bunu özellikle halkımızın bilmesinde fayda var ne gereksiz rehavet nede gereksiz panik bir deprem hazırlıklarına fayda sağlamaz“ diye konuştu.