İzmir Büyükşehir Belediyesi, özellikle 6 Şubat depremleri sonrası büyüyen robot el ihtiyacının karşılanması için önemli bir iş birliğine imza attı. Robot El Derneği ile birlikte parmak ve el deformasyonu yaşayan 5 yaş üstü çocuklara 3 boyutlu yazıcılarla mekanik el üretilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Robot El Derneği ile yaptığı iş birliği kapsamında parmak ve el deformasyonu yaşayan çocuklar için mekanik el üretecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım ve Robot El Derneği Başkanı Serdar Okumuş tarafından imzalanan protokol kapsamında 5 yaş üstü çocuklar için 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel mekanik el geliştirilerek ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırılacak.
Duygulandıran iş birliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Arge İnovasyon Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan FabrikaLab’da yürütülecek çalışmaların çok anlamlı olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım, “Bu iş birliğinin nihai hedefine baktığımız zaman duygulandıran, insanı derinden etkileyen bir süreci var. Çok kıymetli bir çalışma. Bu aşamaya gelmesi de mutluluk verici. Katkılarınız ve çabalarınız için çok teşekkür ediyorum. Biz bu tür işbirliklerini geliştirmeyi isteriz. Belediye Başkanımız Dr. Cemil Tugay hem halk hem de toplum sağlığı konularını çok önemsiyor” dedi.
İlk protokol İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yapıldı
İlk kez bir belediye ile iş birliği protokolü imzalayan Robot El Derneği Başkanı Serdar Okumuş ise verilen destekten dolayı teşekkür etti. Okumuş, “Bu çalışma birçok insana umut olacak. Özellikle 6 Şubat depreminin ardından bu sorun daha da büyüdü. Hepimiz el ele vererek bu soruna çözüm üretmeliyiz” diye konuştu.
Çocukların hayatını kolaylaştıracak
Protokol kapsamında el ve parmak ihtiyacı duyan 5 yaş üstü çocuklar için 3 boyutlu yazıcılarla kişiye özel mekanik el üretimi sağlanacak. Tıbbi cihaz olmayan, protez yerine geçmeyen bu mekanik eller çocukların hayatını kolaylaştıracak. Temel kavrama hareketini yapan mekanik eller, çocukların kendi kendine yeterliliklerini ve günlük yaşamda bağımsız hareket etme kabiliyetlerini desteklemek amacıyla tasarlandı. Bu mekanik cihazlar, çocukların etkileşim ve oyun gibi aktivitelerde kullanmaları için geliştirildi. Böylece bireyler sosyal ve duygusal deneyimlerini zenginleştirebilecek. Sadece kavrama hareketi bile bisiklete binen, top oynayan çocukların hayatında fark oluşturacak.