Bitlis İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler için anma programı düzenlendi.

Bitlis Valiliği toplantısı salonunda düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Toplantıda deprem bölgelerinden gönüllü arama kurtarma çalışmalarına katılan sivil toplum kuruluşu temsilcileri yaptıklarını çalışmaları ve yaşadıkları unutulmaz hatıralarını anlattı.

AFAD İl Müdürü Erdal Tunçtan, “Tarihler 6 Şubat 2023’ü gösterdiğinde, saat 04.17’de maalesef ülkemiz çok şiddetli bir sarsıntı ile sarsıldı. Önce 04.17’de 7.7, akabinde 04.36’da 6.5 ve 13.24’te 7.6 ile çok büyük üç depremi yaşadık. Depremin şokunu atlatır atlatmaz hemen acil kodla personellerimizi, gönüllülerimizi ve akredite olan STK’larımızı kurumumuza davet ettik. İçişleri Bakanlığımız depremden 45 dakika sonra deprem seviyesini 4’ncü seviye olarak ilan edip, uluslararası yardım çağrısında bulundu. AFAD’ın koordinasyonunda bizlerde İl Acil Afet Koordinasyon Kurulunu acilen topladık” dedi.

Programda konuşan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu ise depremin 500 atom bombası etkisinde olduğunu belirterek, “Deprem, 90 ülkenin yüzölçümü kadar bir alanda etki meydana getirdi. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, felaketlerin yaşandığı her ile koordinasyonu sağlamak üzere bakanlarımız, valilerimiz, kaymakamlarımız ve sivil toplum örgütlerimiz görevlendirilmiştir. Depremler 120 bin kilometrelik alanda, 11 il, 124 dört ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede etkili olmuştur. Ağır yıkıma neden olan depremlerde 53 bin 537 canımızı yitirdik. 107 bin 213 vatandaşımız da yaralandı. Bu süreçte devlet ve millet tek yürek hareket etmiştir. Su, gıda, ilaç, yiyecek, hijyen, yani yaşam için ne gerekiyorsa onları kolilerle tırlara yükleyip ulaştırmıştır. Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşlarımız deprem bölgesine adeta akın ettik. Acıyı birlikte omuzladık. Yaralarımızı beraberce sardık. Hamdolsun ki asrın felaketini, asrın dayanışmasına dönüştürdük” diye konuştu.

Vali Karaömeroğlu, böylesi zor günlerin ancak bu tür dayanışmayla aşılabileceğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AFAD koordinasyonunda kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, belediyeler, gönüllüler ve 93 ülkeden gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte 11 bin 488’i uluslararası olmak üzere 32 bin 150 arama kurtarma 142 bin güvenlik personeli, büyük bir dayanışma örneği göstererek asrın felaketinde deprem bölgesinde destan yazmıştır. Depremin etki alanı olan 123 bin kilometre kare 14 milyon vatandaşımızı etkilemiştir. Çalışmalarda 20 bin araç ve iş makinesi, 141 helikopter, 182 uçak ve 23 gemi görevlendirilmiştir. Yapılan çalışmalarda enkaz altında cankurtaran ve harika işlere imza atan kahraman arama kurtarma ekiplerinin gayretleri sivil toplum örgütlerimizin yardımları takdire şayandır. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla toplam 106 milyar 728 sekiz milyon lira kaynak anında deprem bölgesine aktarılmıştır. 414 konteyner kentte, 215 bin 224 konteyner kurulumu yapılmış ve 691 bin afetzede misafir edilmiştir. 349 bin hanemize 14 milyar lira kira destek ödemesi yapılmıştır. Bu kapsamda ev sahiplerine aylık 7 bin 500, kiracılara da 5 bin lira olmak üzere kira destek ödemeleri devam etmektedir. 2 milyon 302 bin binada ve 6 milyon 227 bin bağımsız bölümde hasar tespiti yapılmıştır ağır hasarlı 200 bin, 400 bin binadan 166 bin 602’sinin enkazı kaldırılmış, şu ana kadar da enkaz kaldırma işleminin yüzde 91’i gerçekleştirilmiştir. Depremin ilk anından itibaren asrın dayanışmasına liderlik ederek, milleti için gece gündüz demeden çalışan, desteğini ve yapılan çalışmalarla ilgili takibini sürdüren kalıcı konutların yapımında güçlü iradesini ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a 6 Şubat depremlerinin ilk anından itibaren 11 ilimizin yardımına koşan dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısına, Bakanlarımıza sivil toplum örgütlerimize, mülki idare amirlerimize, AFAD’ımıza, kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki görevlilerimize, gönüllülerimize, kahraman Mehmetçiğimize, sivil toplum kuruluşlarımıza ve yardım çağrımlarına kulak veren tüm ülkelere şahsım ve ülkemiz adına da teşekkür ediyorum.”

Ahlat’ta tırlar çarpıştı: 2 yaralı Ahlat’ta tırlar çarpıştı: 2 yaralı

Vali Karaömeroğlu, depremde sevdiklerimizi kaybettiğimizi, ancak herkesin depremde birçok şey öğrendiğini hatırlatarak, "Biz de sevdiklerimizi kaybettik. Binalarımızı kaybettik, mallarımızı, arabalarımızı kaybettik. Ama depremden önce anneme bakın, sesi kesildi diyen, 8 yaşındaki çocuktan evlat olmayı öğrendik. ’Enkazdan çıkamam, çıkarsam babam sıkışır’ diyen çocuktan sevgiyi öğrendik. Biz kumbarasındaki tüm parasını bağışlayan çocukları, umre parasını hiç düşünmeden gönderen annelerimizin samimiyetlerine şahit olduk canı pahasına çalışan sivil toplum kuruluşlarımızı, yardım çığlıklarına gönüllü koşan necip milletimizin destansı mücadelesini gördük. Bizler bu depremde birlik beraberliği gördük. Gördük ve şahitlik ediyoruz ki birçok zorluğa meydan okuyan kadim coğrafyanın birçok zorluğun üstesinden geldi ve gelecektir. Bu duygu ve düşüncelerle benzer felaketlerin ülkemizde ve dünyada tekrar Yaşanmamasını temenni ediyor, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, geride kalanlara başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Allah milletimize bir daha böyle büyük acılar yaşatmasın” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 6 Şubat’ta meydana gelen deprem ile ilgili fotoğrafların yer aldığı sergi katılanlar tarafından gezildi.

Bitlis Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Eyüp Subaşı, İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, AFAD İl Müdürü Erdal Tunçtan, kurum amirleri, arama kurtarma ekipleri ve bazı STK temsilcileri katıldı.