Bayraktar TB3, kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yaparak havacılık tarihinde bir ilke imza attı. Geliştirme sürecinde önemli bir kilometre taşını geride bırakan Bayraktar TB3, mühimmat entegrasyon testlerine başladı. ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemiyle gerçekleştirdiği ilk atış, mühimmatın entegrasyonunda önemli bir başarı sağladı.
TCG Anadolu'ya İniş Yapmadan Başarıyla Uçtu
Bayraktar TB3, 19 Kasım’da TCG Anadolu'nun kısa pistinden başarıyla havalanmıştı. Gemi üzerinde gerçekleştirdiği testlerde, hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan 46 dakika süren tarihi bir uçuş yaptı. Ayrıca, Çanakkale açıklarında seyreden TCG Anadolu gemisinde yapılan ikinci uçuş testinde de iki kez başarıyla iniş ve kalkış gerçekleştirdi.
Yerli Motorla Yüksek İrtifada Uçtu
Bayraktar TB3, 25 Haziran 2024'te gerçekleştirdiği uçuşta, 36 bin 310 feet irtifaya çıkarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamladı. TEI tarafından geliştirilen yerli PD-170 motoru ile havalanan SİHA, böylece milli havacılık tarihinin önemli bir kilometre taşını daha geride bırakmış oldu.
Bayraktar TB3'ün Test Performansı
Bugüne kadar toplam 887 saat 23 dakika uçuş gerçekleştiren Bayraktar TB3, 20 Aralık 2023'te 32 saat süreyle yere inmeden uçtu ve 5 bin 700 km yol kat etti. Milli SİHA, 26 Mart 2024 tarihinde Aselsan tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 elektro-optik sistemle de ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Bayraktar TB3 Türkiye’nin Caydırıcı Gücünü Artıracak
Bayraktar TB3, katlanabilen kanat yapısı ve geliştirilmiş özellikleriyle sınıfındaki lider insansız hava aracı olacak. Uzun mesafelerden kumanda edilebilecek ve taşıdığı akıllı mühimmatlarla taarruz görevlerini başarıyla icra edebilecek olan milli SİHA, Türkiye’nin caydırıcı gücünde çarpan etkisi sağlayacak.