ÇEVRE

Ayıya değil fotokapana yakalandılar

SİVAS’IN HAFİK İLÇESİNDE KÖY SAKİNLERİNİN GEÇTİĞİ YERDEN BİR SÜRE SONRA AYININ GEÇMESİ FOTO KAPANA YANSIDI. GÖRÜNTÜLERDE FOTO KAPANI FARK EDEN VE ANLAM VEREMEYEN KÖYLÜLERİN DİYALOĞU İSE YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ.

Abone Ol

Sivas’ın Hafik ilçesinde köy sakinlerinin geçtiği yerden bir süre sonra ayının geçtiği anlar fotokapana yansıdı. Görüntülerde fotokapanı fark eden ve anlam veremeyen köylülerin diyaloğu ise yüzleri güldürdü.

Sivas’ta yaşayan ve çektiği doğa fotoğraflarıyla mest eden Doğa ve Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Mustafa Aslan, köyünde fotokapan çalışması yaptı. Köyündeki patika yola yerleştirdiği fotokapanla yaban hayatını gözlemleyen Aslan, beklenmedik bir manzarayla karşılaştı. Dev ayının kullandığı patika yoldan köy sakinlerinin de geçmesi dikkat çekti. Görüntülerde köylülerin geçtiği yoldan yaklaşık 1 saat sonra büyük bir ayı geçti. Köy sakinlerinin fotokapanı görüp ’Kilit mi’ sözleri ise ortaya yüzleri gülümseten görüntüler çıkardı. Küçük bir çocuk ise, büyüklerin anlam veremediği cihazın ne olduğunu yakınlarına anlattı.

“Küçük bir çocuğun bunları bilmesi beni biraz şaşırttı”

Doğa ve Yaban Hayatı Fotoğrafçısı Mustafa Aslan, fotokapanı bilen çocuğun kendisini hayrete düşürdüğünü söyleyerek, “Ben yaban hayvanlarının yakalanmasını beklerken fotokapana bizim köyden insanlar yansımış, önünden geçmişler. Birçoğu bunu benim yaptığımı anlamış ve birçoğu kameraya el sallamış. Bazıları da ailecek pikniğe giderken poz vermişler. Teyzelerden bazıları fotokapana anlam verememişler, peşlerinden gelen bir tane küçük çocuk, muhtemelen torunları, fotokapanın ne olduğunu, hangi amaçla oraya kurduğumu onlara açıklamış. Küçük bir çocuğun bunları bilmesi beni biraz şaşırttı ve mutlu oldum açıkçası” dedi.

Hayvanlar da insanlar gibi kısa yolu tercih ediyor

Aslan, insanların ve hayvanların her zaman daha az çaba sarf ederek, daha az enerji harcayarak istedikleri yere ulaşmaya çalıştıklarına değinerek, “Fotokapanın çalışması önem arz ediyor. Köyde zaten hangi hayvanların yaşadığını biliyorum ama bunların sayılarını, türlerini öğrenmek benim için önemli. Fotokapanlar sayesinde hayvanların hangi saatler arasında daha aktif o yolu kullandıklarını öğreniyorum hem de genel davranışlarını gözlemleyebiliyorum. İnsanlar da, hayvanlar da her zaman daha az çaba sarf ederek, daha az enerji harcayarak istedikleri yere ulaşmaya çalışıyorlar. Bu yüzden de toprak patika yolları kullanıyorlar. İnsanlar da genellikle oralardan ya kendi bahçelerine gidiyorlar ya da piknik yapmak için o yolları kullanıyorlar. Bunu yaparken de ister istemez ses çıkarıyorlar. Bazıları bilinçli olarak, bazıları ise bilinçsiz olarak bunu yapıyorlar. Bu sesler ayıların kulağına gittiği zaman ayılar o yoldan çekiliyorlar. Ne kadar da büyük ve güçlü olurlarsa olsunlar yabani hayvanlar insanlarla karşı karşıya gelmek istemiyorlar, uzak durmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

"Ormanda dolaşırken ara sıra ses çıkarın"

Ormanda dolaşırken arada bir ıslık çalmanın, ses çıkartmanın insanlar için önemli ve güzel bir korunma yöntemi olduğunu ifade eden Aslan, “Ayı ile ani bir karşılaşma yaşanmadığı sürece, yavrulu veya yaralı bir ayı ile karşılaşılmadığı sürece ayıların saldırma ihtimali çok düşük. Köydeki insanlar da bunu biliyorlar ve daha dikkatli dolaşıyorlar” şeklinde konuştu.