Amasya’da geliştirilen bakteriler, denendikleri atık su arıtma tesisinde atıkları temizlerken yayılan kötü kokuları da sona erdirdi. Avcı bakterilerin yaptığı temizlik operasyonunun sonuçlarının 7 dakika içinde görüldüğünü anlatan Veteriner Hekim Abdulhamit Çelik, kamu-sanayi iş birliğiyle geliştirdikleri bakterilerin akarsu, göl ve denizler için de kullanılabileceğini açıkladı.

“7 dakika içerisinde koku kayboldu”

Amasya’da kaçak kazı operasyonu: 11 gözaltı Amasya’da kaçak kazı operasyonu: 11 gözaltı

Türkiye’nin dört bir yanından toprak, su, sebze, saman ve ağaç örneklerinden basillus bakterileri toplayıp izole ettiği probiyotik özellikli bakteriyle atık su ile çöp sızıntıları gibi alanlarda çalışma yaptığını belirten Abdulhamit Çelik, “Ülkemiz yaşam şartlarına alışmış bakterileri izole ederek bir ürün haline getirdik. Ürünümüz atık su tesisinde kullanıldığı andan itibaren 7 dakika içerisinde koku kayboldu. Türkiye’deki tüm dereler, akarsularda bu ürün kullanıldığı anda koku kesiliyor. Çünkü bakterilerimiz koku yapan bakterileri avlıyor” dedi.

“En büyük düşman mikroplastikler”

İnsan sağlığı içinde faydalı olan bu bakterilerin önemine işaret eden Çelik, “Sularımıza virüslerin, bakterilerin, patojenlerin, kimyasalların hatta gezegenimizin en büyük düşmanı mikroplastiklerin artık nehirlerimiz, akarsularımız ve göllerimizle buluşmasını istemiyoruz. Yaptığımız çalışmada kullanılan bakteriler tüm bu saydığımız bileşenleri tek tek yok ediyor” diye konuştu.

Sonuçlar akredite laboratuvarlarda değerlendirildi

Projenin danışmanlığını yapan Amasya Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Bilgin, atık su arıtma tesisinden uygulama öncesi ve sonrası alınan sonuçların akredite laboratuvarlara gönderildiğine işaret etti. Sonuçların şaşırtıcı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bilgin, “Arkadaşlarımız burunlarını tutarak gezdikleri arıtma tesisinin üstünde çok rahat dolaşabiliyorlar. Çünkü artık hiçbir kötü koku yok. Tesisten dışarı çıkan sudaki değişimi de gördük. Aynı çeşme suyundan çıkar gibi akmaya başladığına şahit oldular. Ekoli değerlerini düşürdüğünü, kullanılabilir su haline çevirdiğini belgeleriyle ortaya koymuş olduk” şeklinde konuştu.

“Tesislerdeki problem koku, dip çamuru ve yüzeyde oluşan ölü bakteriler”

Kötü kokunun arıtma tesisleri için büyük bir problem olduğunu değinen Amasya Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi yöneticisi Mustafa Demir de “Bu tür tesislerdeki problem koku, dip çamuru ve yüzeyde oluşan ölü bakterilerdir. Denediğimiz bakteriler 7,8 dakika içerisinde kokuyu yok etti. PH seviyesi de düştü. Bu düşüş 28 gün boyunca aynı seviyede kaldı. Havalandırma ve çökelti havuzlarının üstündeki ölü bakterileri de azalttı” ifadelerini kullandı.

Projeye KOSGEB de destek oldu

Bakterilerin geliştirildiği tesisteki makinelerin oluşturulduğu "Tarım ve Hayvancılık Sektörü İçin Faydalı Bakterilerden Özel Probiyotik Üretimi" başlıklı projeye KOSGEB de destek oldu. KOSGEB Amasya il Müdürü Bayram Ali Kukuş, Arge-İnovasyon çalışmaları kapsamında projeye 450 bin TL’lik destek sağladıklarını söyledi.