Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sanat Evleri, binlerce kadının uğrak alanı oldu. Giyimden okuma-yazmaya, kuaförlükten el sanatlarına kadar çok sayıda mesleki ve beceri eğitimi ile kursun verildiği kültür evlerinde, 2019 yılından bugüne kadar 17 bin 117 kadın kurs aldı.

Görev süresi dolan KKTC Başkonsolosu Mendeli Mersin’e veda ediyor Görev süresi dolan KKTC Başkonsolosu Mendeli Mersin’e veda ediyor

Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sanat İşler Müdürlüğüne bağlı kültür ve sanat evleri, Akdenizli kadınların en çok uğradığı mekanlardan biri haline geldi. Çeşitli mahallelerde açılan giyimden okuma-yazmaya, kuaförden el sanatlarına gibi 22 kursun verildiği kültür ve sanat evlerinde, 2019 yılından bugüne kadar 17 bin 117 kadın kurs ve mesleki eğitimler aldı. Özellikle okuma-yazma kursu ile çok sayıda kadın okuma yazmayı öğrenirken, diğer kurslardan mezun olan kadınların bazıları da iş sahibi oldu. 7’den 70’e her yaştan kadının geldiği kültür sanat evlerinde bu yılda bin 650 kadın kurs görüyor. Öte yandan anneleriyle birlikte kursa gelen küçük çocuklara da kreş hizmeti veriliyor.

“Bundan sonra usta öğrenci olarak görev yapacağım”

Özgürlük Mahallesi Kültür ve Sanat Evi kursiyerlerinden Hacire Özdemir, küçüklüğünden beri dikiş nakış işlerini sevdiğini söyledi, kursa gelenleri aileden biri olarak gördüğünü ifade etti. Özdemir, “Burası açılınca gelmek istedim ve geldiğim için de çok mutluyum. Burada öğrendiklerimle artık kesebiliyorum, dikebiliyorum. Hatta dışarıdan siparişler alıyorum. Çocuklarımın elbiselerini dikmeye başladım. Daha öncede kursa gitmiştim ama buradaki gibi öğrenememiştim. Tüm belgelerimi tamamladım. Bundan sonra usta öğretici olarak görev yapacağım. Kadınlar ayaklarının üstünde dursunlar, bu tür kurslara mutlaka gelip katılsınlar” dedi.

“Kursları aldıkça belgelerim birikiyor”

Kuaförlük kursu gören Hediye Turunç ise yaklaşık 3 yıldır kursa katıldığını belirterek, “Gelmeden önce kafamda soru işaretleri vardı. Acaba alacağım kurslar bana katkı sağlayacak mı, ondan emin değildim. Ancak iyi ki gelmişim. Gerçekten burası bana çok şey kattı. Çocuğum da güzel eğitim alıyor. Zamanım boşa geçmiyor. Kursları aldıkça belgelerim birikiyor. Onlar birikince de bize iş imkânı doğuyor. Bu yüzden burada kurs görmemizde emek veren, destek olan başta Başkanımız Mustafa Gültak olmak üzere herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Son bir belgem kaldı. Onu da aldıktan sonra inşallah usta öğreticiliğe başvurumu yapacağım” diye konuştu.

“Burası bana terapi gibi geliyor”

Feride Çektu adlı kursiyer de 21 yıldır Özgürlük Mahallesi’nde oturduğunu ancak bugüne kadar kimseden destek görmediğini söyledi. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak’ın evini ziyaret ettiğini söyleyen Çektu, “Bana o zamana kadar kimse destek olmamıştı. Allah razı olsun başkanımız elimden tuttu.

Evimin boyasını yaptılar, mobilya ve çeşitli eşyalar da getirdiler. Başkanımızın eşi de sürekli destek oldu. Üç yıldır da kursa geliyorum. Buraya gelince kendimi iyi hissediyorum. Bana burada iş de buldular. Çocuklarımın ihtiyacını karşılayabiliyorum. Burası bana terapi gibi geliyor” ifadelerini kullandı.