Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu çok erken yaşlarda başlıyor. Her çocukta belirtilerinin dereceleri değişebiliyor. Bu sebeple anne ve babaların çocuklarını iyi takip etmesi ve böyle bir durumda uzmanından mutlaka destek alması gerekmektedir.

DEHB Nedir?

En temel tanımı ile DEHB (dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu) nörogelişimsel bir bozukluktur. DEHB dikkat, dürtüsellik ve öz düzenlemeyle ilgili sorunlarla kendini gösterir; Bazen şiddetli fiziksel huzursuzluk da (hiperaktivite) ortaya çıkabilir.

Erken yaşlarda görülmeye başlanan bu durum ilk belirtilerin ise dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüselliğin baskınlığına göre her çocukta farklılık gösterebileceği belirtiliyor.

Dikkat eksikliği, bireylerin okul, iş ve günlük yaşamda dikkat, öğrenme ve bellek becerilerini etkilerken; hiperaktivite ve dürtüsellik, bireylerin kendini kontrol etme, riski öngörme ve düşünerek karar verme gibi yetilerini bozabiliyor.

DEHB’li bireylerin tehlikeleri öngörme ve duygusal kontrol becerileri normal bireylere karşı daha zayıftır. Bu sebeple hiperaktivite ve dürtüselliğin davranış sorunları ekran bağımlılığı, madde bağımlılığı gibi bağımlılık risklerini arttırmaktadır.

Ayrıca DEHB’li bireyler planlama, organize etme, zamanı yönetme, hedefe yönelme ve motivasyon düzenlemesi gibi birçok beyin işlevinde de bozulmalar yaşamaktadır.

DEHP Tedavisi

DEHB’li bireylerin yalnızca hiperaktivite ve davranış bozuklukları ile değil tedavi sürecinde bozulan diğer beyin işlevlerini de iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Adana'da Geri Dönüşüm Fabrikasında Çıkan Yangına İtfaiye Müdahalesi Sürüyor Adana'da Geri Dönüşüm Fabrikasında Çıkan Yangına İtfaiye Müdahalesi Sürüyor

DEHB’nin yaşamın birçok alanında sorunlara neden olabilmektedir. Bu sebeple bozukluğun farkında olmak ve belirtilerin erken tanınması tedavi sürecinde önemli bir rol oynamaktadır.