MERSİN

Tarsus’un tarım potansiyeli artıyor

TARSUS BELEDİYESİNCE YÜRÜTÜLEN 'MİRAS' PROJESİ İLE ÜRETİLEN YERLİ ATA TOHUMLARI, FİDE, FİDAN VE YEMLERİ ÜRETİCİLERE VE VATANDAŞLARA ÜCRETSİZ OLARAK ULAŞTIRILMAYA DEVAM EDİYOR.

Abone Ol

Tarsus Belediyesince yürütülen ’miras’ projesi ile üretilen yerli ata tohumları, fide, fidan ve yemleri üreticilere ve vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılmaya devam ediyor.

Tarsus Belediyesi, tarımsal alanlarda yerli tohumları koruma ve yaygınlaştırma amacını taşıyan ’miras’ projesini başarıyla sürdürüyor. Proje çerçevesinde belediye tesislerinde üretilen yerli tohumlar, fideler ve fidanlar, sözleşmeli çiftçilere, üreticilere ve vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılıyor. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen proje, bölgedeki çiftçilere ekonomik destek sağlıyor.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, toplamda 2 ton portakal, 2 ton limon, bin ton mandalina, 5 bin marul, 2 bin paket kurutulmuş biberiye, bin paket kurutulmuş lavanta, bin paket kurutulmuş kekik, 6 bin harnup fidanı, 2 bin badem fidanı, 5 bin biberiye fidanı, bin kekik fidanı, 500 limon fidanı, 500 turunç fidanı, bin fıstık çamı, bin defne fidanı, 500 gül fidanı, 50 bin silajlık mısır yemi, 10 ton buğday unu, 10 bin yerli kıvırcık marul fidanı, 2 bin karnabahar fidesi, 5 bin kabak fidesi, bin patlıcan fidanı, bin biber fidanı, bin domates fidanı, 10 bin süs bitkisi ekilmek üzere vatandaşlara dağıtıldı.

"Çiftimizin yüzü gülüyor"

Çiftçilere destek olmak için çalıştıklarını belirten Başkan Bozdoğan, “Milyonlarca fidanı kendi seralarımızda yetiştiriyoruz. Tarsus gibi yerde ejder meyvesi yetiştiriyoruz, artı değer de koyduk, sebze meyve kurutma makinesi getirdik. Hem de 3. ayda getirdik. Çiftçilerimizin ürünlerinin daha değerli olmasını sağladık, 3 kuruşa satacağına 5 kuruşa sattı. Laboratuvar analiz cihazları getirdik, çiftimize destek olmak için. En büyük eser bu. Onlara yardımcı olmak, çiftçilerimizin yüzünün gülmelerini sağlamak kadar güzel bir şey olamaz. Hepinize teşekkür ederim. Birlikte ekip olarak çalışmalarımızda mühendislerin, teknikerlerin çalışmaları oldu. Köy köy gezdik, 134 köy gezdik. Hasta muayene ederken bile yer bulamazdık. Kahvehane köşelerine sığınırdık. Köylerimizde muhtarlık, doktor odası, konuk odası, okuma salonları var artık. Köylerimize bu hizmeti verirken merkezi de unutmadık" dedi.

Tarsus’a kazandırılan eserlere dikkat çeken Başkan Bozdoğan, Tarsus için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, "201 eser ortaya koyduk, büyük eserlerin açılışı çok daha yakında. Büyük ekmek fabrikası da açılıyor. Günde 100 bin ekmek çıkacak. Bunun için belediyemiz çalıştı, makinemizi 1 yıl önce 4 buçuk milyona aldık. Şimdi 19 milyon, erken aldık ve belediyemiz kar etti. Belediye imkânlarını halka, doğru şekilde aktarmak çok önemli. Eğitimde, sağlıkta, kültürde, üretim alanında Tarsus Belediyesinin yaptığı işlere bakınca, çevre illere, ilçelere göre farkı göreceksiniz. Bu kentin kültür merkezi yoktu, şimdi oluyor. Kent meydanı yoktu, iş güvenliği yerleşkesi yapılmıyordu, şimdi yapılıyor. Sizlerin sayesinde, sizlerin parasıyla oldu bunlar. Çok çalışacağız ve çalışıyoruz. Ata tohumu mirası, gerçek milliyetçilik budur. İsrail’den alınca kanser artıyor. İşte tedavi, ata tohuma sahip çıkmak. 84 ata tohumu var Tarsus’ta, Türkiye’de rekor" diye konuştu.

"Bu kente nice değerler kazandırdık ve kazandıracağız"

Tarsus’un 14 bin doğalgaz hanesi varken şu anda hane sayısı 3 katına çıkarak 43 bine ulaştığı bilgisini de veren Bozdoğan, "2019-2024 arasında hane sayısı 3 kat arttı. Ayrıca önemli bir konu olarak 6 ihale düzenledik ve toplamda 546 kilometre sıcak asfalt yaptık. Bu süreç içinde 27 mahallede çalışmalar gerçekleştirdik. Ancak kazılar yapıldığında tadilatlar gerçekleştiriliyor ve 18 mahallede çalışmalar devam ediyor. Bazen şikâyet edilse de sistemli çalıştığımızı bilmeleri önemli. Mahallelerdeki çalışmalar hala devam ediyor. Bu kentin bir rantı var ve sizler, halk, bu rantı oluşturdunuz. Ancak bu rantın halk arasında eşit olarak dağıtılması gerekir. Sosyal hizmetlerde, yaşlılara protezlerden kanser ilaçlarına kadar birçok alanda destek sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Hiçbir güç halkın gücünün üstüne çıkamaz"

Tarsus Belediyesi ile gurur duyulmasını isteyen Bozdoğan, şöyle devam etti; "Bu kentin sahibi var, Ankara’da da var. ’Tren yer altına inmez’ dediler, indi. Tüm Tarsuslulardan ricam, demir yolunun yeraltına alınmasından ötürü kentin kazanacağı 122 dönüm yeşil alanı peşkeş çekmesinler diye birleşin. Yeşil alanın Tarsus’un göbeğinde kalması lazım, peşkeş çekilememesi lazım, sahip çıkmamız lazım. ’Sahil açılmaz’ dediler, çalışmalar sürüyor, Tarsus’un göbeğindeki yere hepinizin sahip çıkması gerekiyor. Hiçbir güç halkın gücünün üstüne çıkamaz, bundan emin olun."