ANTALYA

Prof. Dr. Selahattin Kumru: "Obezite cerrahisi sonrası gebelik daha avantajlı"

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM PERİNATOLOJİ UZMANI PROF. DR. SELAHATTİN KUMRU, OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİRMİŞ KADINLARIN SAĞLIKLI GEBELİK ŞANSININ ARTTIĞINI, GEBELİKLE İLGİLİ İSTENMEYEN BAZI SORUNLARIN DA AZALDIĞINI SÖYLEDİ

Abone Ol

Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, obezite cerrahisi geçirmiş kadınların sağlıklı gebelik şansının arttığını, gebelikle ilgili istenmeyen bazı sorunların da azaldığını söyledi. Kumru, “Tam tersine kilo verdikten sonra gebe kalmak, kilolu gebe kalmaya göre çok daha iyi sonuçlara neden oluyor. Obez kadınlarda özellikle hipertansif ve diyabetik rahatsızlıklara bağlı olarak sorunlu gebelik, erken doğum, bebek ölümü gibi riskler daha fazla. Bu nedenle kilo istemediğimiz bir durum. Ancak bu operasyonu geçirdikten sonra da sağlıklı bir gebelik için bazı protokollere uymak gerekiyor” dedi.

Obezite cerrahisi operasyonu geçirmiş kadınların, obez kadınlara oranla sağlıklı hamile kalma ve sağlıklı bebek doğurma şansı daha yüksek. Uzmanlara göre, obeziteye bağlı hipertansif ve diyabetik hastalıklar hamile kalmada ve sonrasında büyük bir risk oluştururken, obezite cerrahisi sonrası hamile kalan kadınlarda, özellikle gebeliğe bağlı şeker hastalığı daha az görülüyor. Ancak cerrahi operasyon geçirdikten sonra hamile kalmak her ne kadar daha az riskli olsa da hızlı kilo kaybına bağlı olarak olabilecek besin ögesi eksikliklerine karşı gebe kalmadan önce mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyla hamileliği planlamak gerekiyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, obezite cerrahisi geçirmiş kadınların sağlıklı gebelik şansının arttığını, gebelikle ilgili istenmeyen bazı sorunların da azaldığını söyleyerek, “Tam tersine kilo verdikten sonra gebe kalmak, kilolu gebe kalmaya göre çok daha iyi sonuçlara neden oluyor. Obez kadınlarda özellikle hipertansif ve diyabetik rahatsızlıklara bağlı olarak sorunlu gebelik, erken doğum, bebek ölümü gibi riskler daha fazla. Bu nedenle kilo istemediğimiz bir durum. Ancak bu operasyonu geçirdikten sonra da sağlıklı bir gebelik için bazı protokollere uymak gerekiyor” dedi.

“Obezite ameliyatından sonra gebelikler daha az riskli”

Halk arasında Obezite ameliyatı olarak bilinen Bariatrik Cerrahi operasyondan sonra kilo veren kadınların üreme sağlığının hızla iyileştiğini, adet döngüsünün düzene gerdiğini, Polikistik Over Sendromu gibi rahatsızlıkların iyileştiğini ve dolayısıyla doğurganlığın arttığını belirten Kumru, obez olarak hamile kalanlarda görülme riski yüksek olan düşük, doğumsal anomaliler gibi durumların görülme imkanının çok daha düşük olduğunu belirtti. Kumru, “Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, obezite aynı zamanda annede süt üretiminin gecikmesine ve emzirme süresinin de azalmasına neden oluyor. Süt salınımı ile prolaktin hormon salınımı obez kadınlarda, normal kilosundaki kadınlara kıyasla daha düşük saptanmış. Bu da bize gösteriyor ki, obezite ameliyatından sonra gebe kalmak her durumda çok daha avantajlı” dedi.

“Gebelik eşgüdümlü olarak takip edilmeli”

Her ne kadar obezite ameliyatı sonrası hamile kalmanın riskleri daha az olsa da, Prof. Dr. Selahattin Kumru, hamilelik öncesi uzmanların görüşleri ile birlikte gebeliğin daha doğru olacağını belirtiyor. Hamile kalan kadınlarda beslenme ve vitamin takviyesinin diğer hamileliklere oranla daha özen gösterilmesi gerektiğini belirten Kumru, mutlaka ihtiyaca göre vitamin takviyelerinin alınmasının uygun olacağını ve hem bebeğin genel durumu hem de anne adayının yakın takip edilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Obezite ameliyatından sonra gebelik daha az riskli elbette. Ancak bu süreci bir kadın hastalıkları ve doğum perinatoloji uzmanı, beslenme uzmanı, endokrinoloji ve gastroenteroloji ile birlikte eşgüdümlü takip etmek daha uygun olacaktır” şeklinde konuştu.

“İlk 18 ay gebe kalmayı önermiyoruz”

Yapılan araştırmaların, Bariatrik (Obezite) operasyondan sonra 18 ay süresince hamile kalınmasının uygun bulunmadığını belirten Kumru, “Çünkü ilk aylarda hızlı kilo kaybı, bazı besin ve protein kaybına bağlı vücutta bazı eksikliklere neden olabilir. Bu durum da fetal gelişimi etkileyebilir. Ayrıca vitamin ve mineral takviyesi de bizim için önemlidir. Gebelik öncesi ve gebelikte bu olabilecek besin ögesi eksiklikleri acısından dikkatli olmak ve gerekirse takviye planlamak yerinde olacaktır. Bunun için de gebe kalmadan önce mutlaka ilgili uzmanlara danışmak önerilmektedir” dedi.