YEREL

Prof. Dr. Erol Güngör vefatının 41. yılında Düzce’de anıldı

TÜRK FİKİR, KÜLTÜR VE İRFAN HAYATININ ‘ALTIN BEYİNLİ ADAMI’ YAKIN TARİHİMİZİN EN BÜYÜK MÜTEFEKKİR VE MÜNEVVERİ PROF. DR. EROL GÜNGÖR, VEFATININ 41. YILINDA DÜZCE’DE ANILDI. GÜNGÖR’ÜN ADINI TAŞIYAN KÜLTÜR MERKEZİ’NDE DÜZENLENEN ANMA TÖRENİ VE PANELDE, TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN FİKİR İNSANLARI, EROL GÜNGÖR’ÜN DÜŞÜNCELERİNİ VE İLMİ YÖNÜNÜ, ESERLERİYLE BİRLİKTE ELE ALARAK ANLATTI.

Abone Ol

Türk fikir, kültür ve irfan hayatının ‘altın beyinli adamı’ yakın tarihimizin en büyük mütefekkir ve münevveri Prof. Dr. Erol Güngör, vefatının 41. yılında Düzce’de anıldı. Güngör’ün adını taşıyan Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma töreni ve panelde, Türkiye’nin önde gelen fikir insanları, Erol Güngör’ün düşüncelerini ve ilmi yönünü, eserleriyle birlikte ele alarak anlattı.

Türk sosyal bilim camiasının büyük ismi Erol Güngör vefatının 41’inci yılı dolayısıyla Düzce’de anma programı ve panel düzenlendi. Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi ve Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) işbirliğinde hazırlanan anma programı, Prof. Dr. Erol Güngör’ün adını taşıyan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Törende bir konuşma gerçekleştiren Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) Başkanı Dr. Ali Ürey, 40 yılı aşan bir dostluğun yolcuları olarak Erol Güngör’ü anmak için bir arada bulunduklarını söyledi. KOCAV’ın kurulduğu günden bu yana Güngör’ü gündemde tuttuğunu kaydeden Ürey, onun fikir ve düşüncelerinin, başta okur-yazar kesim ve gençlik olmak üzere tüm millete ulaşması için çaba sarf ettiklerinden söz etti. Bu maksatla Erol Güngör’ü genç kuşağa anlatmak ve onun anlaşılmasını sağlamak üzere birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini kaydeden Ürey, “Erol Güngör’ün kim olduğunu, neden bu kadar önemli olduğunu birazdan hocalarımızdan dinleyeceğiz. Bu vesile ile sıcak ev sahipliği yapan Düzce halkına ve Düzceli öğrencilere, bizim bu salonda bir dost olarak bulunmamızı sağlayan Valimiz Selçuk Aslan’a, Bakanımız Faruk Özlü’ye, Vekilimiz Ayşe Keşir’e, Rektör Yardımcımız İlhan Genç’e teşekkür ediyorum” dedi.

“Muhterem bir şahsiyeti anmaya vesile kıldı”

Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ise, 1960-70’li yıllarda Türkiye’nin fikir hayatında fevkalade canlılık ve parçalanmışlık olduğunu, ancak filozofların bu ayrı akınları birleştiren önemli insanlar olduğunu kaydetti. Erol Güngör’ün fikirleri ile önemli bir düşünür olduğunu ifade eden Genç, “Faruk Özlü, Kültür Merkezi’ne Erol Güngör adını verdiğinde herkes şaşırmıştı. Ancak Düzceliler de şimdi anlıyor ki çok muhterem bir şahsiyeti, bir filozofu, bir düşünce adamını burada anmaya vesile kıldılar. Ruhu şad olsun” şeklinde konuştu.

“Çok daha yakından anlamamız ve anlatmamız gerekiyor”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise, Türk düşünce hayatının önde gelen isimlerini Düzce’de ağırlamaktan ve ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduğunu kaydederek, “Başta sosyal psikoloji olmak üzere birçok alandaki düşünceleri ile bizleri etkileyen, düşünce hayatımıza yön veren çok sayıda bilim insanının yetişmesine vesile olan Erol Güngör’ü vefatının 41. yılında saygı, rahmet ve şükranla anıyorum. Bugünkü panelde rahmetli Erol Güngör’ü, başta sosyal meseleler olmak üzere ahlak, cemiyet, sosyal psikoloji, kültür ve milli değerler hakkındaki düşüncelerini konuşacağız. Panelimizin rahmetli Erol Güngör’ün düşünce yapısının çok daha anlaşılmasına vesile olmasını diliyorum. Sadece 45 yıllık bir hayat içinde düşünce iklimimize derin katkılar, etkiler ve izler bırakan Prof. Dr. Erol Güngör’ü çok daha yakından anlamamız ve anlatmamız gerekiyor. Kadim medeniyetimizin bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi faydaya dönüştüren bir güzergahta ilerlemesi için çalışmalı, düşünmeli ve bu yönde mesafe almalıyız. Düşünce hayatımızı her zaman canlı tutmaya, sosyoloji ve felsefe gibi sosyal bilimler alanlarına çok daha fazla önem vermeye, ilim adamlarımızı desteklemeye devam etmeliyiz. Düşünce hayatımıza katkı sunan, bize yeni ufuklar açan herkes başımızın tacıdır. Bugünkü panelimizi ülkemizin fikir iklimine katkıda bulunmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve Düzce Milletvekili Ayşe Keşir’de, Erol Güngör’ü daha çok kitapları ile tanıdığını ve hukuk, felsefe, sosyoloji ve psikoloji gibi farklı alanlarda multidisipliner bir yaklaşım sergileyen Güngör’ün çağının ‘kutup yıldızı’ olduğunu belirtti.

“Fikirleri ve eserleri bizim için yön verici oldu”

Düzce Valisi Selçuk Aslan ise, Türkiye’de sosyal meseleleri tam ortasından kavramış, sorunu sağa sola çekmeden, eğip bükmeden, doğru bir şekilde tahlil etmesinin Erol Güngör’ü, kıymetli ve mütefekkir kıldığını söyledi. Erol Göngör’ün fikirleri ve eserlerinin kendileri için de yön verici olduğunu anlatan Aslan, “Hayata doğru bakmamıza, kendimiz açısından ilkeler geliştirmemize ve bu ilkeler istikametinde yürümemize vesile oldu” diye konuştu.

Erol Güngör’ü her yönüyle anlattılar

Anma töreni, panel ile devam etti. Erol Güngör’ün bibliyografyasının okunması ile başlayan panelde, Güngör’ün düşünce ve fikirleri, ilmî yönü, eserleriyle birlikte ele alınarak anlatıldı. Sakarya Üniversitesi’nden Prof. Dr. M. Tayfun Amman “Medeniyet Kırılması Ekseninde Erol Güngör”, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Akif Okur “Modernleşme Tecrübesi, Erol Güngör ve Dünyamız”, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahsin Görgün “Erol Güngör ve Türk Üniversitesi”, Düzce Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Yıldız “Erol Güngör’ün Entelektüel Kimliği”, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi M. Fatih Karakaya da “Teknoloji Değişmesi, Erol Güngör ve Makine Medeniyeti” başlıkları altında konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Anma töreni ve panel programı, konuşmacılara plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.