GÜNDEM

Meyve ve Sebzelere Dadandı! Mücadele Devam Ediyor!

Ordu, Trabzon ve Giresun'da fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelere zarar veren kahverengi kokarca mücadele devam ediyor.

Abone Ol

Giresun'da popülasyonu artan kahverengi kokarca fındık başta olmak üzere birçok meyve ve sebzeye dadandı. Tarım işçilerine büyük bir sıkıntı yaşatan bu duruma karşı devlet kurumları çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.  

Bakanlık açıklama yaptı 

Tarım ve Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, geçen yıl kentin üç bölgesinde rastlanan zararlının popülasyonu, bu yıl fındık üretimi yapılan tüm ilçelerde tespit edildi. Yoğunluğun ise sahil kısmındaki ilçelerde olduğu gözlemlendi. 

İl genelinde 2023 yılından bu yana kahverengi kokarcayla mücadele konusunda 4 bin 305 kişiye eğitim verildi. Bunun yanı sıra 975 feromon tuzak, zararlının yoğun olduğu bölgelere asıldı. 

Bazı ilçe Tarım ve Orman müdürlükleri, ziraat odaları ve belediyeler iş birliğinde ilaçlama çalışmaları da gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesindeki Fındık Araştırma Enstitüsünde kurulan laboratuvarda bu yıl zararlıyla biyolojik mücadele için 5 bin samuray arısı üretildi. 

Mücadele Devam Edecek  

Trabzon Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, kentte 300 rakım bandına kadar yerleşim yerleri ve tarımsal arazilerde kahverengi kokarca zararlısının yoğun görüldüğünü söyledi. 

Zararlıyla mücadelede 60 bin çiftçiye eğitim verdiklerini, biyosidal (Bakteri, virüs, mantar, böcek, sinek, fare gibi tek hücreli ya da çok hücreli mikroorganizmalarla mücadele için kullanılan kimyasal ya da biyolojik preperatların tamamı) ürünlerle kışlakların giriş çıkışlarında ilaçlama yaptıklarını belirten Kaplan, "Tarımsal arazilerde en kritik noktalara özellikle haziran, temmuz ve ağustosta 600 feromon tuzağı yerleştirdik. Buralarda 5 gün arayla feromon tuzaklarını söktük, oralara biriken kokarcayla zirai mücadele yaptık. Yani tüm florayı ve doğayı yok etmek yerine bir yerde topla, yok et. Bu da Bakanlığımızın stratejik planıydı" dedi. 

Kaplan, feromon tuzak yönteminin hava sıcaklıkları 16 derecenin altına düşene kadar devam edeceğini kaydederek, kışlakları ilaçlama mücadelesinin şu an daha yoğun gerçekleştirildiğini aktardı.