GÜNDEM

Kış aylarında sıkça görülen D vitamini eksikliğine ne iyi gelir?

Hem vitamin hem de hormon olan D vitamini eksikliği özellikle kış aylarında sıklıkla görülmektedir. D vitamini eksikliğinde neler yaşanır? Neler yapılmalıdır?

Abone Ol

Hem vitamin hem de hormon olan D vitamininin kas-kemik sağlığı, ruh sağlığı, metabolizma işleyişi, bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışması başta olmak üzere vücutta birçok önemli görevi bulunan bir vitamindir. D vitamini ve sağlığımız için önemi, eksikliğinde birçok hastalık görülmektedir.

D Vitamini Vücutta Ne İşe Yarar?

İnsan vücudunda bir hormon olarak işlev gören D vitamini kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini ve kullanımını artırarak kemik sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Bununla beraber kas fonksiyonlarını düzenler, kas gücünün arttırılmasına yardımcı olur.

D vitamini kış aylarında çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz güçlü bağışıklık sisteminin en temel ihtiyaç duyduğu vitaminler arasında yer almaktadır. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olan bu vitamin hücrelerin normal şekilde büyümesi ve gelişmesine de yardımcı olur. Sinir sistemi ve beyin fonksiyonlarını destekler.

Vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamininin %20’si yiyeceklerden %80’i ise güneş ışığından alınmaktadır. Yiyeceklerden alınan D vitamini yağlı derin su balıkları, süt, yumurtanın sarısı gibi besinlerde çok az bir şekilde bulunur. Bu sebeple D vitaminin besinlerden alınması, karşılanması oldukça zordur.

Güneş ışığından alınan D vitamini sentezi için güneş ışınlarının cilde belli aylarda (mayıs-kasım arası), günün belli saatlerinde (saat 10.00-15.00), yüz, kollar ve bacaklar açık şekilde, ortalama en az günlük 15-30 dakika direkt teması gerekmektedir.

D Vitamini Takviyesini Kimler Kullanabilir?

D vitamini eksikliği olma riski olan kişilere D vitamin düzeyi ölçülmesi ve yetersizliği ya da eksikliği olanlara uygun dozda başlanması gerekir.  D vitamini eksikliği yönünden yüksek riskli kişiler;

1- Yeterince güneşlenemeyenler,  

2- Yaşlılar,

3- Koyu cilt rengine sahip olanlar,

6- Kronik böbrek yetmezliği olanlar,

7- Kronik karaciğer yetmezliği olanlar,

8- Emilimini bozan mide bağırsak sistemi hastalığı olanlar,