Organ Bağışı konusunda ilköğretim öğrencilerine farkındalık oluşturmayı amaçlayan "Eski Oyuncaklar; Yeni Umutlar Projesi" ile öğrencilerin hasarlı oyuncakları tamir ettirildi. Proje ile organ bağışı farkındalığına dikkat çekilerek gerçek hayattaki etkilerini anlamalarını sağlandı.
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, Canik İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Canik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen organ bağışı konusunda ilköğretim öğrencilerinde farkındalık oluşturmayı amaçlayan "Eski Oyuncaklar; Yeni Umutlar Projesi" çerçevesinde oyuncaklar Canik Belediyesi Oyuncak Müzesi bahçesinde sergileniyor. Projeyle eski, yıpranmış, hasarlı oyuncakların eksik parçaları, diğer oyuncaklardan alınıp tamir edilip, adeta yeniden hayata döndürülerek, organ bağışının insan hayatındaki gerçek etkileri hakkında öğrencilerine farkındalık oluşturulması hedeflendi.
Canik Belediyesi Oyuncak Müzesi bahçesinde açılan sergi ve yapılan çalışma hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Uras, "Organ bağışı, bu bağışla yeniden hayata tutunup, sağlıklı bir yaşam geçirme umudunu koruyan vatandaşlarımız için çok önemli. Biz Sağlık Müdürlüğü olarak Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörlüğümüzle hem kurumlara hem de vatandaşlarımıza yönelik eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Burada da Canik İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından yürütülen ve çocuklarımızda organ bağışı konusunda erken yaşta farkındalık oluşturmayı hedefleyen projemizin sergisi için bir araya geldik. Ana düşüncemiz ağaç yaşken eğilir felsefesinden yola çıkarak, çocuklara en rahat ulaşabileceğimiz kaynak olan oyuncaklar yoluyla, evlatlarımıza bu konuda bilgi vermekti. Bu amaca ulaştığımızı düşünüyorum. Emeği geçen tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
"Organ bağışının önemini ve hayat kurtarıcı etkisini anlatmak istedik"
‘Eski Oyuncaklarla Yeni Umutlar Projesi’ hakkında bilgi veren Canik İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gözde Küleç Sarı ise şunları söyledi: "Canik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yürüttüğümüz projede amacımız Canik ilçesinde öğrenim gören ilkokul öğrencilerinin, hasarlı oyuncaklarını farklı oyuncaklardan gelen parçalarla yenileyip, adeta eski oyuncaklara çocuklarla yeniden güzel vakit geçirme şansı sunarak, çocuklarımıza organ bağışının önemini ve hayat kurtarıcı etkisini anlatmaktı. Bu çalışmayla gelecek nesilleri bu konuda bilinçlendirmek ve toplumda bir fark oluşturmak adına bir adım attık. Bu sergi, çocuklarımızın hayal gücünü ve empati yeteneklerini ön plana çıkararak, organ bağışının üzerine konuşulması gereken bir konu olduğunu vurguladı. Her bir oyuncak, bir hikâyeyi temsil ediyor ve her bir hikâye, bir insan hayatını kurtarmanın potansiyelini taşıyor. Bu kapsamda ilk olarak Canik ilçesindeki İnönü, Hasköy, Toptepe ve Cahit Zarifoğlu İlköğretim Okullarındaki öğrencilerimize ulaştık, hem öğrencilerimizi hem ebeveynlerini bilgilendirdik. Canik Sağlıklı Hayat Merkezi Psikososyal Destek Birimi ve Canik Müftülüğü tarafından verilen bu eğitimlerden sonra öğrencilerimize organ bağışı konusunu yaş gruplarına uygun olarak drama yöntemi tiyatroyu kullanarak, OMÜ Tiyatro Topluluğu gönüllüleriyle birlikte sergilenen oyunlarla gösterdik. Eğitimler sonrası çocuklarımızın seçilen oyuncaklarını da yeniden hayata Gaziosmanpaşa SODAM (Samsun Valiliği Sosyal Dayanışma Merkezi) merkezindeki kursiyerlerimiz hayata döndürdü. Bugün projemizin son aşaması olarak, ortaya çıkan eserleri Canik Oyuncak Müzesinde sergiliyoruz. Çocuklarımız sergimizi ziyaret ediyor, tepkileri çok olumlu. Beklediğimizden çok daha olgunlar ve anlatılan konuyu, mesajı çok iyi algılıyorlar. Bundan sonra projemizi genişleterek tüm Canik’teki ilköğretim okullarımızda devam ettirmeyi planlıyoruz."
Serginin açılışına ayrıca Canik Kaymakamı Vehbi Bakır, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Canik İlçe Milli Eğitim Müdürü Zahit Köseoğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hatice Öz, İlkadım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinatörü Dr. Mehmet Kazak ve projeye katılan okulların öğrencileri katıldı.