İlk olarak 2019 yılında İç Moğolistan’da keşfedilen kene kaynaklı hastalığın sonucu çoklu organ işlev bozukluğu ile ölüm olurken Çinli bilim adamları yeni virüse karşı detayları aktardı.
Görülen İlk Vakada Neler Yaşandı?
İlk olarak, 2019 yılında İç Moğolistan'daki bir sulak alan parkında kene tarafından ısırılan bir hasta ateş, baş ağrısı ve kusma semptomlarıyla hastaneye kaldırıldı ve bu durum çoklu organ işlev bozukluğuna kadar ilerledi. Hastalığa sebep olan detaylar incelenirken daha önce bilinmeyen bir virüs ile karşılaşıldı.
İlk vaka sonrasında hastalığın nedenini anlamak isteyen ve virüs tespitinde bulunmak isteyen araştırmacılar çalışmalarına başladılar. Kan örneğinden genetik materyali aldılar. Yapılan araştırmalarda daha önce bilinmeyen bir virüse rastlayan uzmanlar virüs hakkında açıklamalarda bulundu. Bu virüs tehlikeli Kırım-Kongo kanamalı ateşi virüsü de dahil olmak üzere diğer kene kaynaklı virüslerin yakın akrabası ve %30 ölüm oranına sahip.
Virüs hakkında açıklanan bilgilere göre 'Sulak alan virüsü' olarak tanımlanan bu virüs, Nairoviridae ailesindeki ortonairovirüs cinsinin bir üyesi olarak açıklandı. Araştırmacılar Çin'in kuzeydoğusunda kene ısırığından bir ay sonra akut ateş geliştiren hastaları taradı ve 17 sulak alan virüsü vakası daha tespit ederek virüsün bölgede yaygın olduğunu belirtti.
Çalışmalar sonucunda koyun, domuz ve atlarda virüs tespit edildiği belirtilirken çiftlik hayvanlarının sulak alan virüsü için taşıyıcı olabileceği bilgisi paylaşıldı.
Şu an için bu virüse ait vakalar Çin’in Kuzeydoğusunda görüldü. Ancak, uzmanlar virüsün bulaşmasında rol oynayan kene türü Avrupa ve Asya'da çok daha geniş bir dağılıma sahip olduğuna dikkat çekerek virüsün bu alanlarda yayılabileceğine dikkat çekiyorlar.