SAMSUN

Bozoğlu: “Büyük bir kuraklık problemimiz var"

SAMSUN (İHA) - ATAKUM BELEDİYESİ, ESKİ TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI DR. BARAN BOZOĞLU’NU “YEREL YÖNETİMLERDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK” BAŞLIKLI KONFERANSTA VATANDAŞLARLA BULUŞTURDU. DR. BOZOĞLU KONFERANSTA, UYGULANAN SU POLİTİKALARINA DİKKAT ÇEKEREK “SUYUMUZ VAR AMA SUYUMUZU DOĞRU YÖNETEMİYORUZ.” DEDİ.

Abone Ol

Samsun’un Atakum Belediyesinin düzenlediği "Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilirlik” konferansında konuşan Dr. Baran Bozoğlu, “Şu anda ciddi bir iklim krizi yaşıyoruz. Büyük bir kuraklık problemimiz var" dedi.

Atakum Belediyesi tarafından ‘Dünya Çevre Haftası’ etkinlikleri kapsamında Hasan Ali Yücel Gençlik, Bilim ve Sanat Merkezi’nde “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilirlik” başlıklı konferans gerçekleştirildi. Eski TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu konferansta iklim değişikliği, uygulanan su politikaları ve doğru su yönetimi konularında katılımcılara önemli bilgiler verdi.

Dr. Baran Bozoğlu programda dünyada ve Türkiye’de yaşanan su sorununun gittikçe büyüdüğünü belirterek “Dünya nüfusunun yüzde 29’u güvenli suya ulaşamıyor. 4.2 milyar insanın, sağlıklı suya erişimi yok. Yaklaşık 3 milyar insan, evde su ve sabunla elini yıkama imkanı bulamıyor. Bugün 8 milyar insan suya, doğal yaşama erişim konusunda büyük bir sıkıntı yaşıyor. 21. yüzyılın ilk çeyreğinde, kentlerimizde musluktan temiz su içemeyecek hale geldik. Şu anda ciddi bir iklim krizi yaşıyoruz. Büyük bir kuraklık problemimiz var. Muğla’ya, Bodrum’a gittiğiniz zaman, burada ciddi bir su problemi var. Ankara’da ciddi bir problem yaşıyoruz. Özellikle eylül aylarında televizyon kameraları, kurumuş barajları gösterir" diye konuştu.

"4 milyar insan etkileniyor"

Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin günümüzde ciddi bir şekilde hissedildiğine dikkat çeken Dr. Bozoğlu, “Dünyanın ortalama sıcaklığı 1.1-1.2 derece arttı. Belirli bölgelerde 5 derece artıyor. Adana gibi iller 50 dereceyi görüyor. Sera gazı emisyonları Türkiye’de ve dünyada hızla artıyor. İklim kriziyle 1980-1999 arasındaki afet sayılarının neredeyse iki katı, sonraki yıllarda oluşmuş. Çok hızlı bir şekilde, domino taşı gibi yıkılma süreci yaşanıyor. Can kayıpları artıyor. Etkilenen insan sayısı 4 milyarı buldu ve 2.97 trilyon lira maliyet oluşmuş durumda" şeklinde konuştu.

Konferansa ayrıca, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Nurşen Dikmen, CHP Atakum İlçe Başkanı Adem Kürek, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.