GÜNDEM

Beşeri faaliyetler sıcakları tetikliyor!

Uzmanlar hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme ve ormansızlaşmanın sıcaklıkların daha çok hissedilmesine sebep olduğunu söylüyor.

Abone Ol

Dünyada etkisini gösteren sıcaklıklar Türkiye’de de etkisini gösteriyor. Uzmanlar hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme ve ormansızlaşmanın sıcaklıkların daha çok hissedilmesine sebep olduğunu söylüyor.

Dünya da kavurucu sıcaklıklar devam ederken, Türkiye’de etkisini göstermeye başladı. Ülkede sıcaklığın bu kadar fazla olmasının bir çok faktörü olduğunu söyleyen uzmanlar, özellikle hızlı nüfus artışı, çarpık kentleşme ve orman alanlarının hızla tahrip edilmesi konularına dikkat çekiyor.

Nüfusun sıcaklığa etkisi var:

Prof. Dr. Hüseyin Toros, ısınmadan kaynaklanan risklerin daha çok şehirlerde, yani yerleşim yerlerinde yoğunlaştığını söylüyor.

Diğer kentlerde olduğu gibi hızlı nüfus artışının, plansız şehirleşmenin ve ormansızlaşmanın İstanbul’da da sıcaklıkların daha çok hissedilmesine yol açtığını anlatan Toros, sıcaklığın en çok hissedildiği ilçelere bakıldığında nüfus yoğunluğu ve kentleşmenin etki ettiğine dikkat çekiyor.

Çarpık kentleşmenin sıcaklığa etkisi:

Çarpık kentleşmenin de sıcaklığa etki ettiğini söyleyen Toros, şöyle konuştu: “Kentleşmenin etkisiyle artan bina sayısı, gökdelen, betonlaşma ve asfalt gibi yüzeyler güneş ısınlarını daha fazla tutuyor. Binaların, gökdelenlerin arasında hava hareket edemiyor ve güneş ışınları oraya hapsoluyor. Dolayısıyla yapılaşmanın fazla olduğu yerlerde hissedilen sıcaklık da daha fazla. Mesela yaptığımız çalışmadan örnek verecek olursam kentleşmenin yoğun olduğu ilçelerde hissedilen sıcaklık ortalaması Kartal'da 25, Bakırköy'de 24,7 olarak kayıtlara geçti. En düşük sıcaklık da ormanların arasında yer alan Çatalca'da 20,9 olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.