ANTALYA

ATSO güneş enerjisi ile tasarruf etti

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO), hayata geçirdiği GES Projesi ile tükettiği enerjiden kaynaklı sera gazı emisyonunu yüzde 40 oranında azalttı. Başkan Ali Bahar, “ATSO hizmet binasında, 124,48 ton karbondioksit gazının atmosfere salınımını ve yılda kullandığımız elektrik enerjisini üretmek için gerekli olan 398 adet ağacında kesilmesinin engelledik” dedi.

Abone Ol

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO), hayata geçirdiği GES Projesi ile tükettiği enerjiden kaynaklı sera gazı emisyonunu yüzde 40 oranında azalttı. Başkan Ali Bahar, “ATSO hizmet binasında, 124,48 ton karbondioksit gazının atmosfere salınımını ve yılda kullandığımız elektrik enerjisini üretmek için gerekli olan 398 adet ağacında kesilmesinin engelledik” dedi.

ATSO, çevreye duyarlı kurum politikası ve kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiği güneş enerji sistemi (GES) projesi ile elektrik tüketiminin yüzde 40’ını güneş enerjisinden sağladı. Haziran ayında tamamlanan GES projesi ile elektrik tüketimi konusunda temiz enerji kaynaklarından yararlanma hedefi için önemli bir adım attıklarını kaydeden ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Odamızın karbon ayak izi ölçümlerinde de gördük ki 2020-2022 yılları arasında en büyük giderimiz enerji, bu yatırımla 6 ayda 124,48 ton karbondioksit salınımını engelleyerek, elektrik enerjisini üretmek için gerekli olan 398 adet ağacın da kesilmesinin önüne geçtik. Böylece elektrik tüketimi kaynaklı oluşan sera gazı emisyonumuzu 6 ay gibi bir sürede yüzde 40 azaltmış olduk” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 40 tasarruf sağlandı”

ATSO olarak güneş enerjisi sistemlerinin yaygınlaşması için yol haritası belirlediklerini dile getiren Başkan Ali Bahar, “Firmalarımızın güneş enerji kurulu gücünü artırmak için öncelik olarak odamızdan başlamaya karar verdik. Bu vesileyle, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın çatılarına ilimizde üretim yapan CW Enerji firmasından oldukça düşük bir maliyetle 456 adet güneş paneli yerleştirdik ve altı aylık sürede elde ettiğimiz enerji ile tükettiğimiz enerjinin yüzde 40’ını karşıladığını belirledik. Kurulu paneller ile 6 ayda 124,48 ton karbondioksit gazının atmosfere salınımını ve yılda kullandığımız elektrik enerjisini üretmek için gerekli olan 398 adet ağacında kesilmesini de engelledik” dedi.

“Antalya’yı ilk 5’e taşıyacağız”

Antalya’da faaliyet gösteren firmaların dünya pazarında öncü olması için ATSO olarak çalışmalarını gayretle sürdüreceklerini kaydeden Başkan Bahar, “2022 yılında Türkiye’de kurulu elektrik gücünün yaklaşık yüzde 4,7’sini oluşturan güneş enerji sistemlerinin payının 2023 yılında toplam yüzde 9,4 oranına ulaşması büyük bir adım. Biz Antalya olarak 262,2 MW Kurulu güç ile 9’uncu sıradayız. Yapacağımız çalışmalar ile önümüzdeki yıllarda ilk beşe girmeye çalışacağız. Ülkemizde bulunan büyük ölçekli güneş paneli üreten firmalarımızın içerisinde ilimizde faaliyet yürüten ve aynı zamanda dünyanın neredeyse her yerine ihracat yapan firmalarımızın olması bizler için gurur kaynağıdır. Hali hazırda bu firmalarımızın üretim kapasitelerini artırmaları durumunda ihtiyaç duyacakları yerlerin sağlanması için Korkuteli OSB bölgemizin kullanımı için firmalarımıza açık çağrıda bulunmaktayız” ifadelerini kullandı.

“Hedef yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmak”

Temiz enerjiyi Antalya iş dünyasına yaygınlaştırmak amacıyla Bakanlık nezdinde çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Başkan Ali Bahar, “Kültür ve Turizm Bakanımızla da güneş enerjisi ve enerji depolama sistemleri konusunu görüştük. Güneş enerjisi yatırımları bizim çabalarımızın da sonucu olarak hem sanayide hem turizmde nispeten kolaylaştı. Şimdi ayrıca Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi düzenlemesiyle enerji depolama yatırımlarının da önü açıldı” dedi. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara yönelik etkin bir çalışma yürüttüklerini dile getiren Başkan Ali Bahar, “Kyoto Protokolü ve Paris Antlaşması gibi uluslararası anlaşmalarla, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde hali hazırda ülkemizde elektrik enerjisi üretimimizin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan petrol, kömür ve doğal gaz kullanımının kademeli bir şekilde azaltılarak 2053 yılında net sıfır karbon emisyonu hedefi doğrultusunda fosil yakıt kullanımının yerini yenilenebilir enerjiye bırakması gerekiyor. Bu hedefe ulaşmak için gerek Avrupa ülkeleri gerekse bu ülkelere ihracat yapan ülkelerin yeni bir büyüme stratejisi benimsemesi ve stratejilerini iklim değişikliği konusunda şekillendirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

“Kentte farkındalık oluşturdular”

ATSO’da karbon ayak izi hesaplaması yaptırdıklarını ve kentte farkındalık başlattıklarını belirten Başkan Ali Bahar, “Çevre yönetim sistemi ve enerji yönetimi belgelerini alarak hedeflediğimiz sonucu belgelendirmek istiyoruz. Sıfır karbon düzenlemesi ve firma yükümlüklerine yönelik paneller, eğitimler gerçekleştireceğiz. Bu çalışmaları hem ulusal hem de uluslararası paydaşlar ile birlikte yürüteceğiz” diye konuştu. Sürdürülebilir enerjide Antalya’ya ve iş dünyasına örnek bir çalışma yaptıklarını dile getiren Başkan Ali Bahar, “Aksiyon aldığımız her işin neticesinde bölgemizi ve ülkemizi düşünüyoruz. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini iş dünyamıza entegre etmek, bunu da gençlerimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına hedeflemek bizim için çok değerli. Burada ana kalemimiz enerji, bunun için de doğayı koruyan ve daha iyi bir çevre oluşturmaya katkı sağlayan projeleri hayata geçirmeyi önemsiyoruz” dedi.

“62 bin üyemiz için önem arz ediyor”

Göreve geldikleri günden itibaren güneş enerjisi çalışmalarına ilişkin 49 meslek komitesine farkındalık ve duyarlılık çalışması başlattıklarını kaydeden Başkan Bahar sözlerini şöyle sürdürdü:

“ATSO olarak amacımız, ülkemizde 2022 yılında 9,4 GW olan kurulu güneş enerjisi kapasitesinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hedeflenen 2030 yılında 32,9 gigawatt, 2035 yılında ise 52,9 gigawatt ulaştırma hedefine tüm imkânlarımız ve çalışmalarımızla katkı sağlamaktır. Ancak, ülkemiz kadar dünya genelinde yapılan çalışmalar ve verileri dikkate alarak çalışmalarımızı, vizyonumuzu ve hedeflerimizi şekillendirmekteyiz. Antalya OSB’de edindiğimiz birikim ve tecrübe ile yaklaşık 62 bin üye ile ülkemizin en büyük dördüncü odası olan ATSO olarak uygulayacağımız yenilenebilir enerji faaliyetlerinin ülkemiz ticareti için çok büyük önem arz ettiğinin bilinciyle hareket etmekteyiz.”