YEREL

Akdeniz İletişim Fakültesi’nde Ekonomi Muhabirleri semineri

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ, EKONOMİ MUHABİRLERİ DERNEĞİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘AKADEMİ ANADOLU’DA PROJESİ’ KAPSAMINDA Kİ SEMİNERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI. MESLEK UZMANLARI GAZETECİLİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ.

Abone Ol

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Ekonomi Muhabirleri Derneği tarafından düzenlenen ‘Akademi Anadolu’da Projesi’ kapsamında ki seminere ev sahipliği yaptı. Meslek uzmanları Gazetecilik Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi.

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi, Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD) Avrupa Birliği ve Gazeteciler Cemiyeti desteğiyle hayata geçen “EMD Akademi Anadolu’da” projesi kapsamında düzenlenen seminere ev sahipliği yaptı. Geleceğin gazetecilerini ekonomi ve finans alanında bilinçlendirerek, sektöre katkı sağlamayı hedefleyen proje kapsamında EMD ve İletişim Fakültesi iş birliğiyle gerçekleştirilen seminerde alanında yetkin meslek uzmanları, Gazetecilik Bölümü öğrencileri ile bir araya geldi. Etkinliğe Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçil Deren Van Het Hof, Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tülay Bektaş, EMD Genel Başkanı Turgay Türker, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, EMD Antalya Temsilcisi Mehmet Çınar, Akademisyenler ve Gazetecilik Bölümü öğrencileri katıldı.

‘Alanına hakim, güven veren gazetecilere ihtiyaç var’

Açılışta konuşan Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçil Deren Van Het Hof, “İletişim Fakültesi olarak alanlarında tecrübeli gazetecileri ağırlamaktan ve böylesine anlamlı bir etkinliğe ev sahipli yapmaktan son derece gururluyuz. Araştırmalar gazetecilere olan güvenin düşük olduğunu gösteriyor maalesef. Bu anlamda alanına hâkim, güven veren araştırmacı gazetecilere ihtiyaç var. Bugün halkın çoğunluğu için en önemli konu ekonomi. Bu alanda doğru ve güvenilir haberler hem halkın doğru haber almasına yardımcı olacak hem de iş dünyasının doğru hamleler yapmasına katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.

‘Haberin en büyük maliyeti bilgi birikimidir’

EMD’nin kuruluşundan günümüze tarihi ve işleyişi hakkında bilgi veren EMD Genel Başkanı Turgay Türker ise, “Teknolojik gelişmelerle birlikte gazetecilik mesleğindeki istihdam alanları daralıyor. Ancak belirli alanlarda uzmanlaşarak mesleğinizde başarıyı elde edebilirsiniz. Bir haberin en büyük maliyeti bilgi birikimidir. Sizler bu meslekte bilgi birikiminizle fark oluşturuyorsunuz. Bu bilgi birikiminizle belirli bir alanda uzmanlaşmanız ve alan muhabirliği yapmanız sizi her geçen gün geliştirerek hedefinize ulaşmanızı daha mümkün kılacaktır.” diye konuştu.

‘Gazeteci kendisini her alanda çok iyi yetiştirmeli’

Meslek hayatı boyunca yaşadığı tecrübelere değinen Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, “Gazetecinin toplumun önünde topluma yol gösterici, örnek insan olma sorumluluğu vardır. Onun için gazeteci kendisini her alanda çok iyi yetiştirmeli ama özellikle belirli alanlarda da derin bilgi birikimine sahip olmalı. Özellikle yaşadığımız teknolojik çağda gazetecilik yapmayı düşünen adaylar yabancı dil öğrenmeli, grafik tasarım bilgisine sahip olmalı, sosyal medyayı çok iyi kullanmalı.” diye konuştu.

‘Haber doğru kaynaktan, doğru verilerle halka ulaştırılmalı’

Antalya tarımı hakkında bilgi veren Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, “Her evi, her sofrayı ilgilendiren tarım ve gıda ürünleri spekülasyona açık bir alan. Ancak speküle edilmeyecek kadar da stratejik bir alan. Son dönemde tarım ve ekonomi haberlerine ilginin arttığını görmek sevindirici ancak bu haberlerin doğru kaynaktan, doğru verilerle kamuoyuna ulaştırılması gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle ekonomi ve tarımda alan muhabirliğinin çok önemli olduğunu, gazetecilerin ihtisaslaşması konusuna daha çok önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir muhabirin tarım ve ekonomi haberciliğine yoğunlaşması hem sektörü daha iyi tanımasını hem sektör paydaşlarının görev ve sorumluluklarına vakıf olmasını, hem de tarım ve ekonomi dilini iyi kullanmasını sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Önemli konularda seminer

Açılış konuşmalarının ardından Gazeteci Hüseyin Tunçay, Alaattin Aktaş ve TRT Ankara Radyosu Prodüktörü Ahmet Falih Akıcı, Ekonomi Muhabirliği, Finansal okuryazarlık ve Haber Yazım Teknikleri konusunda seminer verdiler. İnteraktif bir ortamda gerçekleşen seminerde öğrencilerin sorularını da cevaplayan konuklar mesleki yaşamda kazandıkları tecrübeleri Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle paylaştılar.