YEREL

Adrasan için acil eylem raporu

ADRASAN GELİŞİM DERNEĞİ (ADGE), KUMLUCA BELEDİYESİNE, BELDEDEKİ TURİZMİN SORUNLARINI VE ÇÖZÜMLERİNİ İÇEREN BİR RAPOR SUNDU.

Abone Ol

Adrasan Gelişim Derneği (ADGE), Kumluca Belediyesine, beldedeki turizmin sorunlarını ve çözümlerini içeren bir rapor sundu.

Adrasan’da beldeye gelen turistlerin isteklerini belediyeye direkt ulaştırmak, dernek olarak vatandaş ile belediye arasında köprü olmak amacıyla hazırlanan rapor ADGE Başkanlığı tarafından Kumluca Belediyesine iletildi. İletilen raporda, dernek ve Kumluca Belediyesi iş birliği ile öncelikli olarak güncel küçük sorunları bir an önce çözmek ve ilerleyen zamanlarda daha kapsamlı projeler hazırlayıp hayata geçirmek istenirken, güncel sorunlar da üst başlıklar halinde dile getirildi.

Çöplerin toplama saatleri ve sıklığı değişmeli

Derneğin sorunları çözmek için hazırladığı raporda, Adrasan’da çöp toplama saatlerinin yeniden düzenlenmesi ve daha sıklıkla toplanması gerektiği, çöp bidonlarının yeşil suni çim ile kaplama gibi turistik alana uygun hale getirilmesi, marketler haricinde çöp ayrıştırma kumbaralarının olmadığı, yeniden belirlenecek yerlerde çöp ayrıştırma kumbaralarının konulması gerektiği ifade edildi.

Tuvaletlerin günümüz koşullarına uygun bir şekilde olması gerekiyor

Raporda, sahildeki tuvaletlerin günümüz koşullarına uygun olmadığı, günümüz koşullarına göre yeniden bakımının yapılması gerektiği, tuvaletlerin düzenli temizlenmesi için daimi personel istedikleri, buralardaki muslukların birçoğunun su kaçırdığı, bu yapılan estetik açıdan son derece kötü doğayla uyumsuz yapılar olduğu, örnek bir birkaç model hazırlandığı ve uygun olanın tüm plaja uygulanması gerektiği vurgulandı.

Otoparklar verimsiz kullanılıyor

Var olan ve yeniden oluşan sorunları ve çözüm önerilerini sıralayan ADGE Başkanı Serkan Konuralp, “Otopark alanlarındaki çimlerin sulanması nedeniyle otopark içlerinde su birikintileri oluşuyor. Otopark içleri kurumadığı, sürekli ıslak kaldığı için kötü kokular oluşması ve sineklerin üreme alanı haline geliyor. Otoparkların işletme önlerinde olduğu için görünümü kapatıyor. İnsanlar güzel manzarayı izlemesi gerekirken otomobilleri izliyor. Otoparkların düzensiz kullanımı otoparkları yetersiz hale getiriyor. Göl bölgesindeki yeni açılan otoparkı sadece tur otobüsleri kullanıyor. Otomobil ile beldeye gelen tatilciler bu otoparkı bilmiyor. Tatilcilerin bu otoparkı bulabilmeleri için yön tabelaları konulmalıdır. Bir de göl bölgesindeki otopark yolları çok kötü, bu yola acilen parke döşenmeli, kaldırım yapılmalıdır. Çünkü deniz ile otopark arasında turistler kitleler halinde yürüyor" dedi.

Plaja ulaşım zor ve plajlar atıklardan arındırmalı

Kaldırım ve yol kenarların düzenli temizlenmesinin gerektiğini vurgulayan başkan Konuralp, "Düzenli temizlenmesi için personelin arttırılması lazım. Engelli, yaşlı ve çocuklar plaja ulaşmakta zorlanıyor. Bu yüzden sahildeki yol ile deniz arasında paletle de olsa 100 metre ara ile ahşap yolların yapılmalıdır. Plajlarımız işletmeler tarafından temizlenmeye çalışılsa da yeterli olmuyor. Plajların düzenli bir şekilde bölümlere ayrılarak daimi personel bulundurulmasını istiyoruz. Antalya il merkezi ve diğer tatil beldelerinde örneği olan ücretli ve ücretsiz plaj uygulamalarına geçilmesini talep ediyoruz. Sahildeki yol kenarına 3-5 metre aralıklarla palmiye dikilse birkaç yıl içinde mükemmel bir görünüm olacaktır. Kuma dökülmüş bayır ve çekme demirleri, motorlar, arabalar ve vidanjör ile işgal edilmiş bir plaj görünümü oluşuyor. Vidanjör borular gün boyu plajdaki kumların üzerinde kalıyor. Tatilciler, yaşlı çocuk olarak vidanjör borularının üzerinden geçmek zorunda kalıyor. Vidanjör borularının yer altına gömülerek fosseptiklerin boşaltılmasını sağlanmasını istiyoruz. Plaj boyunca karanlık alanlar çok fazla buraların bir an önce aydınlatılmasını istiyoruz. Yazlık beldelerde olduğu gibi şık tasarlanmış tek tip el işi ve hediyelik dükkânların oluşturulmasını istiyoruz. Sahil boyunca oturma banklarının eklenmesini, plaja 4-5 tane voleybol sahası istiyoruz. Bisiklet yolunun köyün içinde bir an önce başlatılması ve plaja kadar ulaşacak şekilde hayata geçirilmesinin takip edilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Sahilde güvenlik zafiyeti var

Cankurtaran kulelerinin çok kirli ve boyasız olduğunu, hatta görevlinin eski olması ve paslı olması nedeniyle cankurtaran kulesine oturamadığını dile getiren Konuralp, "Sahilde güvenlik zafiyeti var. Kavga ve sataşmalar için gece boyunca sahilde jandarma ve bekçinin devriye atması gerekiyor. Plaj boyunca ateş yakılarak piknik yapılması önlenmelidir. Yol kenarına park edilmesi kesinlikle yasaklanmalı ve par edenler cezalandırılmalıdır. Trafo eksikliği yüzünden elektrikler yetersiz kalıyor. Mesela denize tekne indirilirken o gün sahile elektrik verilemiyor. Bu da ciddi enerji sıkıntısı doğuruyor. Sahildeki duş muslukları arıza yüzünden boşa akıyor. Bu da su kaybına neden oluyor. Su basıncının azalmasına neden oluyor. Köy içindeki marketler yola çok yakın. Burada trafik sorunları yaşanıyor. Bu bölgeye acil kaldırım yapılması gerekiyor. Günde 10 Bin tekne ziyaretçisi, 150 adet tekne var. 150 kadar otel işletmesi var, 100 kadar da apart ve çadır var. Bu yüzden vidanjör yetersiz kalıyor. Bir an önce paket arıtma kurulmasını istiyoruz. Yıkılmış yönlendirme tabelaları var. Bunların demir değil de doğaya uygun ahşap yöreye uygun hale getirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.